Ma egy nagyon finom, és olcsó finomságot szeretnék Önöknek bemutatni, amiben a csirkemájé a főszerep. A máj (legyen az csirke vagy sertés) igen fontos része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, hiszen olyan, a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaz, mint például ami a vas termeléséhez szükséges és szinte semmilyen más alapanyag nem tartalmazz. Ugyanakkor azt is fontos kiemelnünk, hogy a máj, minden élőlény esetében egy méreg lebontó szerv, így a fogyasztása amennyire nélkülözhetetlen, ugyanannyira törekedni kell a mértékletességre is. Havonta egy-két alkalommal fogyasztva azonban biztosan jót teszünk vele a szervezetünknek, így egy kis vitaminnal dúsítva, igazi téli energiabomba következik!
Csirkemájas saláta
Hozzávalók:
- 20 dkg csirkemáj
- 4 főtt tojás
- 1 fej saláta
- 2 evőkanál metélőhagyma
- 15 dkg császárszalonna
- 1 evőkanál olaj
Az öntethez:
- 1 mokkáskanál mustár (csípős)
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál borecet
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
A salátát megmossuk, és lecsöpögtetjük. Az öntethez egy csészében villával összekeverjük a mustárt, az olajat és az ecetet. Megsózzuk, borsozzuk, és hozzákeverünk 1 evőkanál metélőhagymát. Salátástálra tesszük a leveleket, és meghintjük a maradék metélőhagymával. Serpenyőben átsütjük a csíkokra vágott szalonnát, hozzáadjuk a feldarabolt májat, és nagylángon, állandóan kevergetve 4-5 percig együtt pirítjuk. Amikor jól átsült, a szalonnával együtt a salátába keverjük. A tojásokat cikkekre vágjuk, és a salátára tesszük. Azonnal tálaljuk, az öntetet pedig tálkában adjuk mellé.
Gyors, finom, és egészséges! Remélem, valamennyien kipróbálják! Jó étvágyat hozzá!
Végh Beatrix