Sok millió búzaszem, egy nemzet – A Magyarok Kenyere összeöntés ünnepsége


A Magyarok Kenyere program keretein belül a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, és a gazdák által felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. Idén az összeöntés ünnepét a nemeshanyi vízimalomnál rendezték meg.

Lovasszekérrel szállították a nemeshanyi ünnepségre azokat a zsákokat, amelyek jelképesen a megyék által összegyűjtött búzát tartalmazták, valamint a határon túli magyar gazdák adományait. Hetedik éve rendezik meg ezt a programot, a nemzeti összetartozást és szolidaritást jelképező Magyarok Kenyere kezdeményezést, melynek mottója: sok millió búzaszem, egy nemzet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeztek az ezt megelőző hetekben. Az Összeöntés Ünnepén pedig a Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott búzát ünnepélyes keretek között egyesítik.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke különösen emelkedett hangulatban állt a közönség elé, hiszen előző nap a kárpátaljai gazdák vendége volt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében a kenyér fontosságát emelte ki, olyan az ételek között, mint a miatyánk az imádságok közt – mondta. A mai összeöntésből származó búzából sült kenyér több lesz, mint egy étel – hangsúlyozta-, összetart bennünket a Kárpát- medencében.

A megyék jelképes zsákjaiból öntötték össze a búzát, a meghívott vendégek részvételével. Részt vett az eseményen Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is, aki a Veszprém megyei gazdák által felajánlott búzát töltötte – jelképesen – a dézsába.

A búza mellé került a horvátországi magyar gazdák kovásza Karancsról. Mellé a só az egyetlen megmaradt magyar sóbányából, Parajdról, valamint a víz a Fekete- Tisza forrásától, Kárpátaljáról.

Ezt követően megáldották az összegyűjtött búzát.

A Magyarországról és a Kárpát- medence magyar lakta területeiről adományként összegyűjtött búzát megőröltetik és az így elkészült lisztet rászoruló gyermekekkel foglalkozó szervezetek között osztják majd szét. A programban részt vevő malmok –  így a nemeshanyi vízimalom is  – őrlik meg azt a különleges lisztet, amelyből az augusztus 20-i nemzeti ünnepre készül majd el a nemzet egységének szimbóluma, a magyarok kenyere.

Televíziós videó anyag a 2017. augusztus 16-i adásban.