A 200-as Arany-busz a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása Sümegen


A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő, Önarckép álarcokbancímű kiállítás. Az évforduló alkalmából készítettek a PIM kollégái egy vándorkiállítást is, melyet, rendhagyó módon, egy buszban rendeztek be. Az átalakított 200-as Arany-busz 2017 júliusától egy éven át járja az országot, augusztus 21-22-én Sümegre is ellátogat a különleges kiállítás.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi erdő megjelenítése.) A beépített digitális eszközök pedig éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. (Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket, és rappelt Arany-szövegeket is.)

A busz Sümegen, a Kisfaludy Emlékház előtti parkolóban várja majd a látogatókat. A helyszínen a látogatóknak alkalma lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is. A kiállítás látogatása ingyenes.

Sok szeretettel várunk mindenkit!

Oszkai Réka