Új diagnosztikai eszköz a Járóbeteg Szakellátó Központ kardiológiai szakrendelésén


Az OTH jelentése szerint Veszprém megye 15-64 év közötti férfi  lakosságára 26%-os,  nőkre 30%-os keringési megbetegedés okozta haláloki struktúra jellemző. A Sümegi kistérség lakosságának korfája elöregedő. Nem pusztán az idősek körében ugyan, azonban esetükben gyakrabban lépnek fel szívritmus zavarok. Ezek közül jó néhány könnyen felismerhető típusos tünettel jár, azonban számos ritmuszavar felléphet úgynevezett atípusos tünettel, mely a betegség felismerését nagyban megnehezíti a kezelő orvos számára. A szív-érrendszeri megbetegedések időben történő felismerése népegészségügyi jelentőségű.

A betegségek  pontos diagnózisának felállításhoz elengedhetetlenül szükséges a megfelelő diagnosztikai eszközök biztosítása. A Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központban a szakorvosok kiváló minőségű eszközökkel, terheléses EKG-val és szívultrahanggal dolgozhatnak. A 24 órás EKG felvétel rögzítésre alkalmas HOLTER monitor azonban jelenleg már elavultnak minősül.

Fentiek miatt döntöttünk egy új HOLTER monitor beszerzése mellett. Az új készülék kifinomult és pontos EKG elemzést tesz lehetővé. Képes a legfontosabb fiziológiai jelek kimutatására, úgy mint az EKG, légzésfrekvencia, szívfrekvencia is. A nagy felbontású értékelő felület nagyban segíti a diagnosztizáló szakorvos munkáját.  Az úgynevezett zajmentes felvételek segítségével, a beteg szívverését ábrázoló görbén könnyen felismerhetőek az elváltozások, illetve a diagnosztikai hibaszázalék nagyban csökken. A betegre felhelyezett készülék kis mérete és súlya miatt annak viselete rendkívül praktikus. A készülék nagy előnye más HOLTER monitorokkal szemben az, hogy nem pusztán a szív, de a légzés frekvencia kimutatására is alkalmas. Segítségével diagnosztizálhatóvá válnak a különböző légzészavarok, melyeket a szakorvos párhuzamosan hasonlíthat össze a szív működését ábrázoló görbékkel. A monitor segítségével felismerhetővé válnak az alvás ideje alatt bekövetkezett légzészavar epizódok. Ezen légzészavarokra gyakran hívja fel a figyelmet a horkolás, azonban ez gyakran megélt tünet nélkül is fennállhat. Az alvás ideje alatt jelentkező periodikus garatelzáródás következtében csökken az oxigén ellátottság, az alvás töredezetté válik.  Fentiek miatt nagyon gyakoriak a közúti elalvásos balesetek. A sokak számára „horkolásos betegségként” ismert alvási apnoe szindróma szoros összefüggést mutat a szív- érrendszeri megbetegedésekkel és a hirtelen szívhalállal egyaránt. Fentiek miatt ennek a kórképnek a felismerése is nagy jelentőséggel bír. Az új HOLTER monitor segítségével könnyen azonosíthatók a kritikus rendellenességek mind a szív, mind a légzés görbék tekintetében.

A Járóbeteg Szakellátó Központot működtető Kft-nk folyamatosan munkálkodik a szakrendelőben zajló egészségügyi ellátás minőségének javítása érdekében. Jelenleg ezzel az új készülékkel kívánjuk kényelmesebbé és biztonságosabbá tenni betegeink ellátását.

Szabó Krisztina

ügyvezető igazgató