Szúnyog ellen citromfű


Balatoni nyaralás, esti grillezés, horgászat, hétvégi túra a hegyekben…Mi a közös a fentiekben? Ugyanaz, mint ami közös minden nyári estében, amit a szabadban töltünk. A szúnyogok. Amilyen apró rovarok, olyan nagy bosszúságot tudnak okozni.

Kit csíp a szúnyog?

Mivel a szúnyogok egyaránt figyelik a  vizuális, a hőmérsékleti és a szagi ingereket, ezért jobban csípik azt, aki fehérben van, magasabb a testhőmérséklete vagy erősebben izzad. Így a szabadban sportolók is nagyobb veszélyben vannak.

A szúnyogok nem szeretik néhány virág illatát, használjuk ezeket ellenük. Ilyen növények például a citrom, a citronella, a citromfű, a levendula, a macskamenta és az eukaliptusz. Ültessük ezeket a terasz köré, például a citromfüvet, ami igénytelen, semleges, könnyen tartható növény. Ha cserépbe ültetjük, csak az ablakunkba kell rakni a nyári estéken.

Csípés kezelésére a sokak által hangoztatott nyálazás azért lehet megoldás, mert hűsíti a bőrfelületet. Ilyen alapon működik a mentolos bedörzsölés is, ezért raknak sokan fogkrémet a csípésre. Megoldás lehet még, ha teafaolajjal vagy levendulaolajjal dörzsöljük.

De a viszketésre talán mégiscsak az a legjobb módszer, ha nem hagyjuk, hogy megcsípjenek, erre itt van néhány egy elkészíthető recept természetes összetevőkből.

 Szúnyogriasztó spray hozzávalói:

  • 1 dl alkohol (70 %-os gyógyszertári) ha nem lehet beszerezni a vodka ugyanúgy megteszi elég egy olcsó árut keresni
  • 30 csepp citromos eukaliptusz olaj
  • 30 csepp citromfű olaj
  • 30 csepp levendula olaj
  • 5 dl desztillált víz

Elkészítés: az alkoholban feloldjuk az illóolajokat. Ez akár több nap is lehet, egy sötét üvegbe tesszük, és időnként felrázzuk. Ebből öntünk egy szórófejes flakonba egy kicsit, és felhígítjuk desztillált vízzel. Ha irritálja a bőrünket bármikor hígíthatjuk még vízzel.