Kulturális, közösségi programok szeptemberben


 

Művészpiknik a Ramassetter–házban                                                                                                                             

Szinte már hagyománnyá vált, hogy a Kisfaludy Sándor Emlékház szervezésében megrendezésre kerül a Művészpiknik. Így történt ebben az évben, szeptember 11-én pénteken délután is, csak most a helyszín az újonnan átadott csodálatos környezetet, biztosító Ramassetter –ház volt.  

                 

A rendezvény jó hangulatát megalapozta a Hétvezér téren szervezett Örömtánc.  A Ramassetter-ház kapualjában rendezett kiállítás híven tükrözte a Váristálló Alkotó tábor szellemiségét. Capári Róbert, Darnay Kálmán nyomán létrehozott alkotótáborában készült csodálatos festményekkel, a kortárs képzőművészet meghatározó alakjai mutatták be hogyan látják városunkat, és a településünk épített örökségét és természeti szépségét.                                     

A szép számmal megjelent vendégeket Végh László polgármester úr és Oszkai Réka köszöntötte. Capári Róbert röviden bemutatta a már egy évtizede újra működő művésztelepet, a kiállító művészeket és örömét fejezte ki, hogy idén is sikerült a Kisfaludy Emlékházzal együttműködve megszervezni a Művészpikniket.

A vendégek a kiállítás mellett megtekinthették az új Látogatóközpontot, kipróbálhatták az interaktív eszközöket. A látogatókat és a művészeket Simon Szabina fuvola játéka szórakoztatta.  Kellemes beszélgetés, szendvics fogyasztás, és ízletes borok kóstolása fokozta a jó hangulatot.  Természetesen, akik vállalták, és modellt ültek, azok számára nem maradtak el idén sem Török Tivadar által készített személyre szóló grafikák.                                                                                                                                             

Sajnos hamar besötétedett, búcsúznunk kellett egymástól, de megfogadtuk, hogy jövőre ismét találkozunk!

 

Sportnap 

Szeptember 12-én, délelőtt színes programokkal várta az Emlékház a vendégeit, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület “Hátszéllel még a hálózatépítés is könnyebb” című Leader pályázata jóvoltából. Az együttműködésen alapuló program célja a társadalmi érzékenyítés, egészséges életmódra nevelés, a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szervezetek, intézmények ismertségének erősítése, fiatalok bevonása volt.

Az Emlékház udvarán jógával indult a nap. A csendes, elmélyült pillanatokat később felváltotta az adrenalint növelő reggeli torna.  A Sümeg Trail versenyzői fantasztikus hangulatú zumbával melegítettek be. Az Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából szűrőprogramon vehettek részt a látogatók, majd pedig kipróbálhatták a hangtál meditációt.

A programokkal párhozamosan a Palotakertben ügyességi játékok, Farkasok brazil jiu- jitsu interaktív bemutatója és edzése, helyi táncosok – Basic Táncstúdió és a Hastánc Egyesület produkciói színesítették a délelőttöt.

A programba kizárólag helyi vállalkozók és az együttműködő partnerek lettek bevonva, ezzel is erősítve a helyi identitást, társadalmi érzékenyítést.

Köszönjük a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesületnek, a közreműködőknek, partnereinknek és a látogatóknak ezt az aktív részvételt.

 

Szüret 

  1. szeptember 12-én került megrendezésre, a mára már hagyományosnak mondható Sümegi Szüret. A rendezvény keretein belül a Művelődési Ház udvarán helyi termékkóstolóval, népi játékokkal, kézműves bemutatókkal várta a látogatókat az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület.

A Szüreti programon vendég volt, Szőke András, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, az underground filmkészítés legismertebb alakja. Gasztrobemutató keretében helyi termékekből készített kóstolót, ízes, finom marha pörköltet lencsével.

Helyi termékkóstoló keretében megismerkedtek az érdeklődők a Bakos méz termékeivel, a Sebestyén Családi Gazdaság és a Sümegtej sajtjaival, Kalla Roland termékeivel, Bella Manufaktúra és az Egly Szőlőbirtok szörpjeivel.

 

Nagyon népszerű volt a kézműves bemutató és népi játszóház, ahol az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tagjaival lehetett kipróbálni különböző mesterségeket. A Rendeki Kézműves Portáról érkezett Csík Tamással a kovácsmesterséget, Bardon Rékával a csuhéfonást lehetett kipróbálni. Bresztyenszky Zsuzsanna gyapjúfonás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket míg a Nemeshanyi Hagyományőrző Csipkebarátok Csoport pedig a varrt csipke készítés fortélyait mutatta be. A Famulus Vidékfejlesztési Egyesület tagjaival pedig vászontáskákat lehetett dekorálni a környezettudatosság jegyében.

A program a TOP-5.1.2-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú „Helyi Foglalkoztatási együttműködések” elnevezésű pályázat keretében kerültek megvalósításra.