Közösségi akciók – kulturális hírek


Az „ÉrtékTár” fotópályázat kiállítását szokásunkhoz híven a Gesztenyevirág fesztivál keretében szerettük volna megrendezni. A vírushelyzet miatt nem volt lehetőségünk kiállításmegnyitót szervezni, de reflektálva az új helyzetre, egy online megnyitót és egy virtuális tárlatot kapcsoltunk a programhoz, melyet a közösségi oldalunkon lehet megtekinteni. 

Budavári Gábor I.helyezett
Szász Ildikó II.helyezett
Furman Attila III.helyezett

A legjobb alkotásokat újságunk címlapján megcsodálhatják Olvasóink. Az „ÉrtékTár” fotópályázat támogatóinak ezúton szeretnénk megköszönni, hogy hozzájárultak a megvalósításhoz. Köszönjük a felajánlásokat, a virtuális kiállítás megvalósítást Kelemen Botondnak és az élő közvetítés lebonyolítását ifj. Oszkai Péternek.

Támogatóink voltak:Végh László, Sümeg város polgármestere,Kaiser Mihály, városunk díszpolgára, az Öreg Diákok Baráti Körének elnöke,Mészáros Norbert fotós, a Kulturális Bizottság elnöke, Sümegi Kata, a Sümegi Települési Értéktár Bizottság alelnöke, Tóth Családi Pincészet, Barcza Zoltán vállalkozó,Szépítőudvar Kft.,Oszkai Péter vállalkozó, Sümeg Városi Televízió, Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház.

 

 

A Kisfaludy Emlékház legutóbbi kiállítása „Ablak a múltra” címmel Bánhelyi József Zoltán képeiből nyílt. A fotókat az alkotó ötletének engedve az intézmény utcafronti ablakában helyeztük el. A közösségi oldalunkon rendezett különleges megnyitón élő adásban beszélgettünk az alkotóval. A fotós elmesélte, hogy az immár ötéves kiállítási anyag képeinek jelentős része nem saját fotója, azonban az 1900-as évek elejétől gyűjtött képek mindenképpen bemutatásra méltók. Egy korábbi kiscsőszi kiállítás helyén nem fértek el, de a település lakóházainak ablakaiban helyet kaphattak – innen ered a kiállítás címe. Most újra hasonló a helyzet, legalábbis ami a kényszerűséget illeti, és így tudtuk megoldani a tárlat rendezését Sümegen is. Az emlékház kilenc ablakában elférnek a régmúltat bemutató fotók, amelyeket heteken át, nyitva tartástól függetlenül láthat mindenki. A kiállítás anyaga június 20-ig tekinthető meg. Aki kitalálja, hogy melyik a fotós saját képe, és a megfejtést elküldi az emlékháznak, jutalmat kaphat az alkotótól. Mivel nincs lehetőség vendégkönyvet írni, kérjük a “látogatókat”, hogy küldjenek nekünk egy szelfit, amin megörökítik ezt a rendhagyó ablakkiállítást!

 

Közösségek Hete Sümegen – Idén is megrendeztük, csak kicsit másképp…

A járványhelyzetre való tekintettel idén kicsit másképp, virtuális formában találkozhattunk a Közösségek Hetén. Az online tér adta lehetőségekkel élve külön-külön, de mégis együtt ünnepeltünk.

Mivel készültünk? Májusfa díszítés, könyvtárkvíz, virtuális kiállítások, közösségi receptgyűjtés, örömtánc, helyi termékek, termelők, közösségek bemutatkozása – izgalmas programkavalkád volt, mely megmozgatta a közösségi oldalakat böngésző vendégeket.

 „Üzenj a világnak a karanténból! A szeretet mindenre képes! Állíts saját májusfát, vagy készíts május kosarat és helyezd el rajta szeretetüzeneteidet, vagy a hála és köszönet szalagjait!”
Ezzel a felvezető kampánnyal indították útjára idén a Közösségek Hete országos rendezvényt, melyhez a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház csapata is csatlakozott. Arra hívták a közösségeket, kulturális intézményeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat, a települések lakóit, a családokat, hogy e régi szép hagyomány felelevenítésével fejezzék ki szeretetüket, összetartozásukat. A közösségek hetén díszbe öltözött a Sümegi májusfa is, 43 szalaggal, csodaszép gondolatokkal pompázott.

Sümeg Városi Könyvtár kollégái egy izgalmas irodalmi kvízt állítottak össze, melyet szintén a közösségi oldalról lehetett elérni és kitölteni. Nagy örömre a kvízt 48-an töltötték ki.

Iván Anita a Közösségek hetén két alkalommal tartott élő adásban Örömtáncot. A sikeres programon nagyon sokan vettek részt, táncoltak, énekeltek, mozogtak Anitával.

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület a Közösségek hete kapcsán bemutatta azokat a védjegyes tagokat, akik Sümegen tevékenykednek.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a közösségi kezdeményezésben! Közösségi oldalaink sok ezer elérése, igazi közösségi gondolkodás és egy csupaszalag vadgesztenyefa az eredménye az akciónak!

 

Gyűjtsük össze a sümegi recepteket!

A Közösségek hete program kapcsán útjára indítunk egy kezdeményezést. Jelen helyzet – amikor a többség az otthonában tölti a mindennapjait -, lehetővé teszi, hogy egy gasztronómiai utazást tegyünk Sümeg konyhaművészetében.

 

A Helyi identitás és kohézió erősítése a sümegi járásban című program előkészítő szakaszában úgy döntött a közösség, hogy összegyűjtjük Sümeg város jellegzetes receptjeit.

Fontosnak érezzük, hogy ne vesszenek el a tájunkra, városunkra jellemző, szinte misztériumnak számító, titkos receptek, melyek dédszüleink, nagyszüleink életének, tudásának része. Ezt a tudást, praktikát szeretnénk átmenteni magunknak és gyermekeinknek, a jövő generációinak, hogy még sok-sok éven át élvezhessük a csodálatos ízeket.

A Gyűjtsük össze a sümegi recepteket” receptgyűjtő és gasztronómiai akció Sümeg Város Önkormányzatának kezdeményezésével indult útjára, amelynek célja a térségi identitás erősítése, értékeink megismerése, hagyományaink ápolása a gasztronómiában is. A receptek gyűjtése leves, főétel, desszert kategóriában történik.

Ez az első mérföldkő, amikor felmérjük a lehetőségeinket, gyűjtjük, kutatjuk a közösséggel együtt a recepteket.

A beküldött recepteket rendszerezve elkészül a második mérföldkőben egy receptes könyv, amely a hozzávalókkal, elkészítés módjával, fényképekkel mutatja be a gasztronómiai kalandozást.

A közösségi akció célja, hogy az egészséges, egyszerűen előállítható ételek és a településre különösen jellemző gasztro-titkok napvilágra kerüljenek.

Beküldési határidő: 2020.06.30.

Email cím: kisfaludyemlekhaz@gmail.com

Információ:70/466-4036

Oszkai Réka