Ünnepélyesen átadták az ipari parkot


December 18-án ünnepélyesen átadták a sümegi ipari parkot. A fejlesztés során egy kétszintes irodaház valósult meg valamint egy csarnok építése a hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítményekkel. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében 600 034 674 Ft támogatási összeg felhasználásával jöhetett létre.

Rövid idő alatt, mintegy 9 hónap folyamatos munkájával valósult meg a gondos előkészítés után ez a beruházás. A közel 600 m2 összterületű inkubátorházban irodák, tárgyalók, szociális helyiségek, konferencia terem és az épület üzemeltetéséhez szükséges helyiségek kerültek elhelyezésre. Az 1000 m2-es csarnoképület kialakítása acél keretszerkezettel, valamint hőszigetelt szendvicspanel fal és tetőfedéssel történt.

A kivitelezést végző vállalkozás tavaly év végén jutott túl a közbeszerzési eljáráson, március elsején kezdték a munkát és december 15-ére el is készültek vele. Még az odavezető út kialakítása történik meg a közeljövőben.

Az ünnepélyes átadó ünnepségen elsőként Szepesi Balázs helyettes államtitkár méltatta a megvalósult fejlesztés jelentőségét. Kiemelte, nemcsak Sümegnek fontos ez a beruházás, hanem az egész országnak.

Az ország gazdasága jó helyzetben van. Az elmúlt öt évben a magyar gazdaság kétszer gyorsabban nőtt, mint az európai átlag. A magyar vállalkozások termelékenysége is behozta lemaradását a visegrádi országokéhoz képest. Elmondható – folytatta -, éhes a gazdaság a telephelyekre, a lehetőségekre. Tehát jó ütemben készült el a sümegi inkubátorház és ipari park. Fontos, hogy a legújabb technológiákat tudják a vállalkozások használni. Sümeg nagy lehetőséget kapott, sokat dolgozott a város, hogy még többen dolgozhassanak.

Fenyvesi Zoltán, a térség választott országgyűlési képviselője azt a fejlődést emelte ki köszöntőjében, amely az utóbbi években végbe ment a városban. Magas volt a munkanélküliek aránya. Ma azonban már Sümeg is ugyanolyan jó mutatókkal rendelkezik, mint az országos átlag –hangsúlyozta. Ehhez sokat kellett dolgozni. Polgármester úr irányításával a város vezetése hatékony munkát végez. S ez a fejlődés elmondható most már az ipar területén is.

Végh László, Sümeg város polgármestere az előző ciklus képviselő-testületének szerepét méltatta a beruházás megvalósításában. A pályázat benyújtásához elsőként a 4 hektáros területet meg kellett vásárolni a szomszédos vállalkozástól, így biztosítva, hogy önkormányzati területen valósulhat meg a tervezett ipari park – fejtette ki a város vezetője. Majd szólt a megvalósításról, és köszönetet mondott mindazoknak, akik aktív részesei voltak a projekt lebonyolításának.

Szólt Végh László polgármester arról is, hogy a munkának ez egy fontos mérföldköve, de egyáltalán nem a vége. Annak kell most következnie, hogy elinduljon a termelés és sümegi embereket foglalkoztassanak a helyi vagy betelepülő vállalkozások.  

Az inkubátorház és a csarnok tehát készen áll. Várják azokat a vállalkozásokat, akik tevékenységeik végzéséhez jól tudják használni ezt az újonnan nyíló sümegi lehetőséget.