Megújul a Püspöki Palota


Városunk fejlesztési koncepciójához illeszkedve hamarosan elindul a Palota felújítása is. A korábbi Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ utódja, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. május végén elkezdi a munkát.

Turisztikai és munkahelyteremtési szempontból is jelentős beruházás kapcsán a palotában másfél milliárdos felújítás történik. Az épületfelújítás mellett, a komplex projekt részeként, a terek megtelnek új, interaktív elemkre épülő színes, izgalmas attrakciókkal, látogatóbarát vizuális elemekkel. Tárlatok nyílnak Padányi Bíró Márton és  Franz Anton Maulbertsch életét, munkásságát bemutatva. A látogatók bepillantást nyerhetnek a barokk kor egyházi életébe, a kiállított tárgyakon keresztül, de érdekkességként még a higiéniás szokásokba is bekukucskálhanak. Megtekintheik majd a felújított cserépkályhákat, restaurált freskókat, barokk és rokokó enriőröket.

Azonban ahhoz, hogy elinduljanak a felújtási munkálatok, a városi gyűjteményeknek is helyet adó palota kiállítótermeit időszakos jelleggel ki kell üríteni. Városunknak komoly gondot okoz az értékes kollekciókat elhelyezni oly módon, hogy a látogatottságot és a kellő biztonságot is biztosítani tudjuk.

Ebben kapunk segítséget városunk díszpolgárától, Papp Imre Várkapitány úrtól, aki felajánlotta a Várkertben található Kocsimúzeumot, mint időszaki kiállítóhelyet. Már elkezdődőtek a munkálatok, a helyszín és tárgyak előkészítése a költözésre.

A Palota program kivitelezésének várható időpontja 2018. év vége. A fejlesztés jelentős mértékben hozzájárul a város fejlődő idegenforgalmához.

Oszkai Réka