Uszoda a régi strand helyén


A strand a város belterületén létesült, könnyen megközelíthető helyen, a vasútállomás és a buszmegálló közelében. Régen a strandfürdőhöz szükséges meleg vizet (32- 36 C fok) egy távolabbi kút biztosította.

A strand területén volt porta, kabinsor, raktár, nagymedence, gyermekpancsoló, mosdók és strandbüfé is.

A városi strandot a 90-es években Ifj. Barcza Zoltán vállalkozó üzemeltette.  A strand területén különféle bemutatókat, versenyeket rendeztek, melyen részt vett a tűzoltóság, a rendőrség, és még a Ramassetter Vince Általános Iskola színjátszó csoportja is. A versenyek szárazon és vízen egyaránt zajlottak a rajzversenytől a közlekedési versenyeken át egészen az úszóversenyig. A díjakat a sümegi vállalkozók biztosították a gyerekek számára. Már ezekben az években is sok gyermekbarát rendezvénynek adott otthont a strand.

1998-ban átvette az üzemeltetést Csiszár László vállalkozó és felesége. Az üzemeltetésre vonatkozó megállapodást 15 évre írták alá. Önerőből lehetőségeikhez mérten felújították, bővítették, de minden évben újítani kellett valamit. A strand területén a lezúduló esővíz állandóan elmosta a bejáratot, és gyakran beterítette a területet a városból lesodródó szemét. Ennek következménye miatt a strandüzemeltető az üzemeltetési és a fenntartási költségeket már nem tudta biztosítani, kigazdálkodni, így 2007. elején az üzemeltetési megállapodást felmondta.

Jelenleg a régi strand területén már folyik a tanuszoda projekt, a kivitelező már megkezdte a munkálatokat.

A régi strand környékén pedig a település egy zöld város kialakítását tervezi uniós források bevonásával. Az elképzelések szerint ez az új városnegyed a további sportlétesítmények mellett egy rekreációs parkot foglal majd magába, csónakázó tóval és az egykori malom épületéből kialakítandó turista- illetve sportszállóval.