Gyűjteményeink a világhálón


Korábban már beszámoltunk arról, hogy országos kezdeményezés segítségével a Kisfaludy Sándor Emlékház lehetőséget kapott, arra, hogy részt vegyen az Kulturális Digitalizációs Programban. A program a magyar kulturális örökség digitalizálására és feldolgozására irányul.

Szeretnénk egy kis bepillantást nyújtani arról, hogy hogyan is működik ez a program.

Digitális bölcsészet

Lehetséges, hogy valóra válik Umbero Eco víziója, és a társadalom két csoportra bomlik: az információkat kezelni tudó kevesekre és a digitális analfabétákra??? – költői kérdés.

Egy biztos, nagy változások korát éljük ma is, akárcsak száz évvel ezelőtt. Valószínűleg a társadalom és a gazdaság szerkezete is átalakul néhány éven belül.

Ezért is nagyon fontos, hogy haladjunk a korral, használjuk ki a lehetőséget és a 21. századi elvárásoknak megfelelően kezeljük, archiváljuk és digitalizáljuk az értékeinket.

A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Célunk a kiállításokkal az, hogy az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat olyan új kontextusba helyezve mutassuk be, ahogy azok térbeli, jogi vagy formai tulajdonságaik miatt sosem kerülnének egy kiállítótérbe.

Forum Hungaricum Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság országos közfoglalkoztatási programja a magyar kulturális örökség digitalizálására és feldolgozására irányul. A programban együttműködő önkormányzatokkal és kulturális intézményekkel közösen végzik az archiválási munkát, elősegítve az adott településeken élő munkavállalók foglalkoztatását, majd a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedésüket.

A Forum Hungaricum adatbázisa a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló gyűjtemény, amely több mint 450.000 digitalizált kultúrkincset és 7 millió metaadatot tartalmaz.

MaNDA, a Kisfaludy Sándor Emlékházban

A Digitalizációs Közfoglalkoztatási Mintaprogram kertében a Kisfaludy Sándor Emlékház két munkatársat kapott, akik a muzeális értékek digitalizálásával foglalkoznak, fő profiljuk és feladatuk ez, de részt vesznek az Emlékház aktuális feladataiban és rendezvényeiben is.

A MaNDA Univerzális Adatbázisa a Magyar Nemzeti Digitális Archívum nemzetiérték-gyűjteményének bemutatásra szolgáló adatbázis, mely az együttműködő kulturális intézmények által feltöltött szöveges, képi, audio, audiovizuális és 3D dokumentumokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó leíró adatokat tartalmazza.

Alapfeladata az irodalmi, képzőművészeti, zenei audiovizuális alkotások számbavétele, azok digitális rögzítése, ily módon az utókor számára történő megőrzése, széleskörű hozzáférhetőség megteremtése.

A MaNDA létrehozásával a kormány célja, hogy a magyar kultúra valamennyi alkotása, a szépirodalomtól a képművészeten át a filmművészetig biztonságosan, digitálisan rögzítve legyen és hozzáférhetővé váljon egy központi nyilvános felületen. Az alkotások többszörösen biztosított digitális megőrzésén túl cél, hogy a jelenleg szétszórt részben zárt archívumok anyaga elérhető legyen valamennyi érdeklődő számára, a jogdíjjal nem terhelt alkotások esetében díjmentesen, szükség esetében díjmentesen, szükség esetén pedig online díjfizetés mellett.

 

A szerkesztő felület melyen dolgozunk külön felhasználó névvel és jelszóval ellátott. Összesen 41 metaadatmező áll rendelkezésre illetve lehetőség van egy kezdő kép felvitelére valamint a dokumentumokról készült képek, feljegyzések dokumentumába tétele. Miután létrejön a dokumentum, készre jelentést követően megjelenik a kereső felületen, melyet a http://mandadb.hu linken lehet elérni. Az oldalon az érdeklődők, látogatók, kutatók, partnerintézmények kereshetnek rá akár címek, tárgyak, nevek, korok, helyek alapján, ha szűkíteni szeretnék a keresést.

 

A MaNDA adatbázisa e cikk írásának idején 481 267 találatot tartalmaz. Ezen kívül közel milliós lehet azon tételek száma, amelyeket már előkészítettek arra, hogy az adatbázisba kerülhessenek. A digitalizálási munkákon jelenleg mintegy félezer közfoglalkoztatott kolléga dolgozik az országban, szakértő muzeológusok, könyvtárosok, levéltárosok segítő felügyelete mellett.

 

Azon nem titkolt szándékkal íródott a cikk, hogy meghívjunk minden kultúraszerető embert egy virtuális kirándulásra és tárlatra a MaNDA világába. A tanulók és oktatással foglalkozók figyelmét pedig felhívjuk egy nagyon széles palettájú kereső – és kutató felületre az internet világában.

A legszívmelengetőbb motivációnk pedig az volt, hogy hírt adjunk Sümeg muzeális kincsei közt is bolyonghat és gyönyörködhet már a virtuális múzeumlátogató.

A szorgos digitalizációs munkának köszönhetően egyre több érték és kincs kerülhet be a világ digitalizált egyetemes múzeumába.

Császár Klára és Torma Alexandra