Aktuálpolitikai kérdések


 

Interjú Fenyvesi Zoltánnal, térségünk választott országgyűlési képviselőjével

 

Sümeg és Vidéke: Milyen feladatok jelentkeztek az elmúlt időszakban, hogyan folyik a parlamenti munka?

Fenyvesi Zoltán: Új struktúrával indult el az őszi időszak a Parlamentben. Egymást követik az ülések, bizottsági tanácskozásoke, de emellett természetesen minden képviselőnek van lehetősége a választókerületében ellátni a feladatait. Én is folyamatosan tartom a kapcsolatot a választópolgárokkal, polgármesterekkel, hiszen a képviselői munkánk ebből táplálkozik. Örülök annak, hogy sok időt tudok tölteni a választókörzetemben, részt tudok venni azokon a programokon, amelyekre meghívást kapok.

Sümeg és Vidéke: Több ízben tett külföldi látogatásokat. Ezek hogyan kapcsolódnak munkájához, hogyan tudja az itt szerzett tapasztalatokat kamatoztatni?

Fenyvesi Zoltán: Két bizottságban tevékenykedem: az Európai Ügyek és a Nemzeti Összetartozás Bizottságában. Mindkettő a külügyi kabinet alá tartozik, külügyi feladatokat is lát el. Ebben a minőségben, a parlamenti frakció felkérésére jártam külföldön és képviseltem hazánkat. Részt vettem  több ízben az Európai Parlamentben, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél, mely 58 országot foglal magába. Ma Európa biztonsága a fő téma. Sajnos van több olyan gócpont kontinensünkön, ami napjainkban háborús övezet vagy legalábbis konfliktusadta övezet. Ezeknek megoldásában vesz részt az EBESZ. Így jutottunk el Kirgizisztánba vagy Tajvanba.

Sümeg és Vidéke: A Parlamentben a turizmussal kapcsolatban szólalt fel ősszel elsőként. Mit tartalmazott az expozéja?

Fenyvesi Zoltán: Továbbra is a turizmust tartom munkám egyik sarkalatos feladatának a külügyi megbízatásom mellett. Régiónk egyik fontos ágazata és munkát biztosító szegmense a turizmus. Igyekszem minden olyan lehetőséget megragadni, amely a turizmussal kapcsolatos. A felszólalásom lényege a szezonzárás volt és a mérleg értékelése. Elmondható, hogy jó évet zártunk idén is, bár már jó eredményeket hozott 2017 is. A számok tükrében ez azt jelenti, hogy a mi 10 milliós kis országunk 12 millió vendéget fogadott 30 millió vendégéjszakával. Ez jelentős növekedés volt a korábbi évekhez képest. A jelenlegi évben pedig 8,5 %-kal meghaladtuk a tavalyi év hasonló időszakának eredményeit. Jók a remények tehát a tekintetben, hogy az idei év még az előzőt is felülmúlja. Térségünk is folyamatosan fejlődik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az országos turisztikai konferencián 6 személy részesült díjazásban, közülük ketten a mi választókörzetünkhöz kötődnek: Laposa Bence borász és Könnyid László szállodaigazgató személyében. Budapest után a második desztináció a Balaton és környéke, s ebbe Sümeg is beletartozik. Ami még örömteli ezekben az adatokban, hogy a Balatonhoz érkező vendégek háromnegyed része hazai. Ez is azt bizonyítja, hogy a magyar polgárok egyre inkább tudnak már nyaralást tervezni, és fő célpontjuk a Balaton és környéke. Nyilván a Szép Kártya is sokat segít ebben, de az is, hogy 12,1 százalékkal nőttek a bérek a tavalyi évben és úgy tűnik, ez az idén is folytatódik.

Sümeg és Vidéke: Az Európai Parlamentben Képviselő Úr a Gazdasági Monetáris Bizottság ülésén szólalt fel.

Fenyvesi Zoltán: Látjuk, hogy Európa átalakulóban van. Sokat foglalkozunk  a biztonság, a migráció illetve a határvédelem kérdésével. Májusban Európai  Parlamenti választások lesznek és nem mindegy, milyen eredmények születnek. Kik lesznek azok az erők, akik meghatározzák az európai politikát. Ebből következően a magyar kormány fontosnak tartja az olyan konferenciákat, ahol el lehet mondani a magyar álláspontot. Ha mi bátran kiállunk országunk mellett, sokak számára ez szimpatikus.

A bizottságban a pénzügyi kereteket kell felosztani. Arról folyik a vita, melyek azok a témakörök, amelyeket továbbra is támogat az Unió és melyek azok, amelyekből el kell vonni forrásokat. Mi támogatjuk, hogy a digitalizációra, a biztonságpolitikára a következő ciklusban több forrást biztosítsunk. Viszont elutasítjuk azt, hogy ezt az agrártámogatásokból vonják el, hiszen a vidékfejlesztés fontos terület. A mi célunk a vidék népességmegtartó erejének növelése. Ezt fejtettem ki hozzászólásomban.

Sümeg és Vidéke: Az Alkotmányügyi Bizottság ülésén azt hangoztatta Képviselő Úr, hogy a kormánypárt gondolkodásának középpontjában az erős államokból álló Európa áll.

Fenyvesi Zoltán: Napjainkban az Európai Unióban két nézet rajzolódik ki. Az egyik szerint úgy kell elképzelni Európát, mint az Egyesület Államokat, ennek mintájára kellene átalakítani. Mi nem ezt az álláspontot képviseljük. Azt mondjuk, erős nemzetállamokra van szükség, és ezek az erős államok adják az erős Európát. Mi egyértelműen ezt a politikát folytatjuk, és azt szeretnénk, ha a Sargentini-jelentés nem folytatódna, nem lenne példa más országok számára, hiszen véleményünk szerint lejárt témákat feszegetnek ebben. Ha levesszük a  politikai felhangú megszólalásokat, érveket és levesszük azokat, amelyeket már régen megtárgyaltak és problémaként felvetettek – például az antiszemitizmus kérdését vagy a kisebbségek helyzetét – ezek olyan témák, melyet már régen megtárgyaltak és elfogadott a magyar kormány az Európai Parlamenttel egyeztetve. Egyedül a migráció kérdése marad, ami ellentétes az Unió jelenlegi álláspontjával. Én ezt emeltem ki és ezek alapján visszautasítottam a Sargentini-jelentés ezen pontjait és kifejtettem, hogy Magyarország továbbra is kiáll a jogai mellett, az önálló határvédelem mellett és az önálló migrációs politikája mellett, és továbbra is elutasítjuk a kvótarendszert és mindenféle diktátumot.

Sümeg és Vidéke: Brüsszelben járva mit tapasztal, milyen hazánk megítélése az európai politikusok körében?

Fenyvesi Zoltán: Vegyes a kép. Látható, hogy vannak olyaan delegációk, akik továbbra sem a barátságos oldalukat mutatják felénk. De vannak, akik egyértelműen kiállnak Magyarország mellett. Öröm látni mindig a V4-ek összefogását, keressük egymás társaságát a különböző konferenciákon, mutathatjuk ezáltal is a közös állaspontjainkat.

Sümeg és Vidéke: A TOP-os pályázatokkal kapcsolatban hogyan haladnak a megvalósítások, milyen tapasztalatai vannak?

Fenyvesi Zoltán: Az elején sajnos a tervezett határidőkhöz képest csúsztak a döntések, későn indulhattak el a pályázatok. Okoztak ezek némi riadalmat és fennakadást az építkezésekben. Az építőiparikapacitások nem bírták a megrendeléseket, a munkákat, tehát ütemezni kellett a feladatokat. A piac érzékelte ezt a fellendülést és igényt, nyilván ennek megfelelően emelte az árait. Vannak települések azonban, akik nagyon jól átvészelik ezeket a nehézségeket, ügyesen lépnek, igaz ez a kisebb településekre és a nagyobbakra is. Jó példa erre Sümeg, itt jól haladnak a programok megvalósításával.  Ugyanakkor például Tapolcán megrekedtek, másfél éve ott van a 290 millió forintos összeg az önkormányzat számláján a gimnázium felújítására és még nem történt semmilyen előkészítés. Ezen felül a Szigliget-Tapolca kerékpárút megkezdéséhez is külső szakemberek bevonására volt szükség. Fontos tudni, hogy ekkora pályázati összegre valószínűleg nem lesz példa a közeljövőben, tehát ezt ki kell használni, ezzel jól kell élni!

Sümeg és Vidéke: A térség fejlesztései közül emeljünk ki néhányat!

Fenyvesi Zoltán: A legkiemelkedőbb fejlődés az egészségügyi intézmények területén történt. Új alapellátási épületegyüttes jött létre Taliándörögdön, Sümegen, Badacsonyban, Nyirádon, Ukkon. Az ajkai kórház mind külsőleg mind belsőleg megújult. Jelentős eszközfejlesztés is történt, megérkezett az új CT, légzésfunkciós labor, klimatizált lett  a műtő, mammográf készülék is hamarosan átadásra kerül. Ezek óriási eredmények!

Sümeg és Vidéke: A kormány családtámogatási rendszere sikert arat a gyermekes családok körében.

Fenyvesi Zoltán: 2010-ben, mikor a polgári kormány átvette az ország irányítását, egy családra 1,23 gyermek jutott, ez nagyon kevés. Új népesedéspolitikát kellett bevezetni ahhoz, hogy a társadalomban megállítsuk ezt a folyamatot, így kapott nagy szerepet az új családtámogatási rendszer. Az elmúlt 7 év alatt már 1,5 gyermek van családonként, s ez még mindig nem ideális, de már jelentős elmozdulás.  Jó úton járunk. Javítja a kormány a CSOK-ot, segíti a fiatal családok támogatását. Ebbe az intézkedési tervbe tartozik bele az is, hogy a lakáskasszákban megszüntették az állami támogatást. A korábbi évtizedekben ez jó konstrukció volt, a 21 évvel ezelőtti – s azóta is megmaradó – éves 72 000 Ft-os megtakarítási összegre azonban nem lehet alapozni a lakáshoz jutást. E felett a konstrukció felett eljárt az idő. Mivel azonban a  CSOK bevált, ez a kibővített új támogatás még hatékonyabb lesz, olyan alap, amellyel már el lehet indulni az új otthon felé.

Sümeg és Vidéke: Ejtsünk szót a Magyar Falvak Programról. Hogyan tudja ez segíteni a kistelepüléseket?

Fenyvesi Zoltán: Az 5000 fő alatti települések fejlesztési programja ez, amelytől a vidéki Magyarország sokat vár. Jelen információim szerint 150 milliárd forint fejlesztés fog megvalósulni. Orvosi rendelőkre, könyvtárakra, művelődési házakra lesz majd ez fordítható, temetőkre, ravatalozókra illetve az úthálózat javítására. Ezzel kapcsolatban már konkrétumokat is tudok mondani: felújításra kerül a Tapolca-Ajka közötti út Zalahaláp és Nyirád közötti szakasza, valamint Szőc irányába is lesznek javítások. A Sümeg és Csabrendek közötti út is megújul és a tervek szerint a nyirádi szakasz is. A ciklus végére úthálózataink jelentős fejlődést fognak mutatni.