Egy aktív díszpolgár


„A siker titka az összefogás és a kitartás.” Ez az ars poétikája Papp Imrének, városunk új díszpolgárának. Lapunk úgy gondolja, réges-rég kiérdemelte ezt a címet. Úgy is fogalmazhatnánk ez az elégtétel és megbecsülés már járt neki. Nem is elsősorban azért, amit az indoklás tartalmaz, hogy bőkezűen támogatja a sümegi civil szervezeteket, – ez is igaz, és nagyon rendben van – hanem mert elérte, hogy Sümeg rajta maradjon az ország turisztikai térképén.

A vár tövében másfél évtized alatt megépítette a csárdát, a lovardát, a lovagi arénát, az ősztől tavaszig használatos fedett lovagtermet, a múzeumot, a panziót, majd a nagy wellness-szállót.

A létesítményekkel együtt minőséget és mércét hozott ide. Mindenki láthatja, hogy mi az a szolgáltatási színvonal, amivel sikert lehet elérni. Mert a minőség hozza a látogatókat és a bevételt.

Tegyük fel a kérdést: Vajon milyen lenne Sümeg, ha a Papp család nem fogadja meg szent esküvel, hogy a sümegi várat az eredeti állapotára visszaállítja?

Mi lenne itt akkor? Mindannyian tudjuk a választ.

Ismerjük Papp Imrét, kemény ember, nehéz ember. De, ahogy mondani szokás: semmiből nem lesz semmi. Hiszek abban, hogy ahogyan a vár és a köré épült birodalom sikeres lett, ugyanígy a város – az előbb felsorolt értékeivel és az új kezdeményezésekkel – ugyanilyen sikeres tud lenni. Ebben kérem továbbra is új díszpolgárunk segítségét. Remélem még nagyon sokáig tudunk együtt dolgozni. Vitatkozni és veszekedni is, ha kell. De mindig Sümeg érdekében. Sümeg legnagyobb munkáltatója és adófizetője. Kétszáz embernek biztosítanak munkát, egymilliárd forintot fordítottak a várra, a bevételeket minden évben visszaforgatják, nyereségessé tették a vár működését..

A város nem rendelkezik megfelelő szakértelemmel egy komplex turisztikai vállalkozás üzemeltetéséhez. Ráadásul ennyire elkötelezett külső vállalkozót biztosan nem találna. Bizony nem elég egy marketinges és egy kőműves brigád, sokkal több kell: tőke, tudás és kapcsolatrendszer.

Érthető a törekvés, hogy a várüzemeltetés által generált idegenforgalomból Sümeg és a sümegi vállalkozók is minél nagyobb arányban részesedjenek. A kérdés az, hogy Sümeg vezető vállalkozása hogyan tudja maga után húzni a többieket. Miképp tud segíteni abban, hogy a város, a vár és a turisztikai komplexum együtt, egymást erősítve fejlődjenek. Mindennek az a kulcsa, hogy a történelmi belváros újra Sümeg városi életének igazi központja legyen, ne afféle bojt a város kalapján. Az új városvezetés jól tudja, hagyni kell fejlődni azt, ami jól működik.

Bóra Zsolt