A Hónap műtárgya: A sümegi fazekasok céhzászlója


A Kisfaludy Sándor Emlékház, mintegy virtuális kiállításként, bemutat egy-egy érdekes tárgyat. A sorozattal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyi érték, gyöngyszem, megbújó szépség található a város gyűjteményében.

A gyűjtemény egyik értékes tárgya a sümegi fazekas céh 1841-ből származó zászlója, amit Patonai Ferenc (1934-1997) adományozott a múzeumnak. Anyaga piros selyem, rajta részben hímezve, illetve festve a sümegi fazekasok címere és Szent Flórián ábrázolása, alatta „ora pro nobis” (könyörögj érettünk!) felirattal.

Szent Flórián jellemzően a tűz közelében tevékenykedők oltalmazója, így a pékek, a sörfőzők, a kéményseprők, a fazekasok, a kovácsok, a tűzoltók, stb. védőszentjeként ismert.

Sümeg a bakonyi fazekas központok közül a legjelentősebb. Céhbe tömörülésüknek pontos évét nem ismerjük, de minden valószínűség szerint ez az 1700-es évek végén már megtörténhetett. A mesterség virágkorát a 19. század utolsó évtizedeiben és a 20. század elején élte. Ebben az időszakban mintegy félszáz műhelyben folyt a munka, 1900-ban pedig 72 fazekast számláltak a városban. Edényeik eljutottak Somogyba, Göcsejbe, Vas megyébe, Sopron megyébe, sőt még az Alföldről is jöttek kereskedők a sümegi fazekakért.

A sümegi kerámiák igen jellegzetes mintakincset őriztek, melyek közül a legjellemzőbb a fehér alapon kék, zöld, vörös, barna színekből képzett virágornamentika (rózsa, tulipán, rozmaring) volt.

A céhzászló városunk értékes helytörténeti emléke. Sajnos jelenleg igencsak rossz állapotban van. A közel 200 éves tárgy arra vár, hogy egy költségesnek bizonyuló restaurálás során régi szépségét visszanyerje.

Jó lenne megtalálni azokat az embereket (sümegi lakosokat, vállalkozókat, ide látogatókat, stb.), akik segítségével a felújítását meg tudnánk valósítani vagy pályázatot találni erre a célra.

Mert ha belátható időn belül nem sikerül megszervezni a szükséges anyagiakat, nem marad más, minthogy a céhzászlót – állapotának további romlása megakadályozása érdekében –  raktárban leszünk kénytelenek elhelyezni.

Várjuk a segíteni szándékozók felajánlásait!

 

Oszkai Réka
szakmai vezető, Kisfaludy Emlékház