Múzeumok Éjszakai LÁZULÁSOK Sümegen


Hagyomány városunkban, hogy izgalmas, tartalmas, programmal készülünk a Múzeumok Éjszakájára. Immár harmadik éve, hogy a Kisfaludy Emlékház is részese a sikeres országos kezdeményezésnek. Június 23-án, szombaton este 7 órai kezdettel várjuk a látogatókat sok szeretettel Éjszakai LÁZULÁSOK című rendezvényünkre.

Programunkkal szeretnénk tisztelegni Horváth Márton, csabrendeki születésű, Munkácsy Mihály-díjas üvegművészünk előtt. Gyönyörű iparművészeti gyűjteményét a Püspöki Palotából áthelyeztük időszaki jelleggel az Emlékház kiállítótermébe. Ezen a napon nyitjuk meg az irizáló üvegből készült szecessziós, misztikus üvegkiállítását, ahol a stilizált növényi formákkal díszített vázái, tálai, poharai, virágai, a fény, a szín és az általa keltett plaszticitás kapja a főszerepet. A kiállítást Végh László polgármester nyitja meg, András Ferenc, Kossuth- díjas filmrendező, városunk díszpolgára és Vaszil Gabriella, a művész özvegye közreműködésével. Horváth Márton már nem lehet velünk, de a megnyitó zárásaként egy róla készült kisfilm segítségével és a haikuival megidézzük személyét.

A tárlat megtekintése mellett a látogatók megismerhetik az új múzeumi fejlesztéseinket is. Sőt egy különleges műtárgyat is bemutatunk, mely egy sümegi vállalkozó jóvoltából hazatért Kisfaludy relikvia. A pergamenre festett allegorikus aquarell, a hátoldalán a költő francia nyelvű soraival és sajátkezű aláírásával, ezen a napon lesz először kiállítva a nagyközönség számára.

A múzeumi séta után vagy közben Tóth Tamás pincészetének borait és a Bella Manufaktúra szörpjeit kóstolhatják meg a vendégeink Magyar Tamás borász közreműködésével.

21 órától a Canarro Együttes világzene koncertje színesíti az éjszakai programot. A Canarro olyan zenészekből alakult, akik a zenei élet legkülönbözőbb területein már nemzetközi szinten is bizonyítottak, legyen az jazz, swing, világ- vagy akár klasszikus zene. Számos díj, sőt arany, dupla arany, platina lemezek is kötődnek a tagok alkotásaihoz.

A koncertet követően András Ferenc: Dögkeselyű című játékfilmjét nézzük meg együtt a hangulatos, virágillatú kertünkben. Az alkotás egy diplomás taxisofőr bosszúját mutatja be az őt meglopó öregasszonyok ellen. Kritikailag az egyik legelismertebb magyar bűnügyi film.

Az est szervezője a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház, program házigazdája Oszkai Réka, az emlékház szakmai vezetője.

Várunk mindenkit sok szeretettel egy múzeumi lázulásra!

A rendezvény támogatói:

Sümeg Város Önkormányzata

András Ferenc Kossuth – díjas filmrendező

Nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület

Famulus Vidékfejlesztési Egyesület

Ifj. Tóth Tamás, vállalkozó

Magyar Tamás, borász

Kovács Izabella – Bella Manufaktúra