Mindszent havának jeles napjai – október


OKTÓBER 4. FERENC (ASSISI SZENT FERENC) NAPJA

1811-ben született Assisiben, a ferences rend megalapítója, aki az evangéliumi szegénységet, alázatosságot, irgalmasságot hirdette. Szokás volt ezen a héten kanászostorral durrogtatni a hegyen a gonosz szellemek elűzésére. Az e napon ültetett kotlós alá nyírfaágat tettek a fészekbe, hogy ezzel megvédjék őket az ártó, gonosz hatalmaktól, míg a csirkék ki nem kelnek.

 

OKTÓBER 15. TERÉZ NAPJA

Sokfelé szüretkezdő nap volt, mint például a Balaton vidékén, Baranyában és Erdélyben. (Egerben Teréz-szedés az ekkori szüret neve)

A szüret a parasztgazdaságokban nagyon fontos esemény volt. Általában a falubéli gazdák segítettek egymás szőlőjében a szüretelésnél, illetve bérmunkásokat is alkalmaztak. A házigazda a szüretelőket megvendégelte, annak befejeztével pedig szüreti bálokat is tartottak.

 

OKTÓBER 16. GÁL NAPJA

Baranyában úgy tartják, ettől a naptól kezdve érik a makk, ami a sertések kedvelt eledele volt.

Halászó vidékeken, Gál napján tartják az utolsó nagy halászatot, mert utána a halak a folyómeder mélyére ássák magukat, halat fogni már nem lehet.

 

OKTÓBER 20. VENDEL NAPJA

A legenda szerint Vendel ír királyfi volt, a VII. században élt. Rómába zarándokolt, majd egy gazdához szegődött pásztornak. Ezért a jószágtartók, juhászok védőszentjükként tisztelték. Gyakran ábrázolták pásztorruhában, lábánál kutyával. Ha állatvész ütött ki, azt mondák, Vendel viszi az állatokat.

 

OKTÓBER 21. ORSOLYA NAPJA

Szüretkezdő nap a Somló-vidéken.

Időjárásjósló nap, azt tartották, ha szép az idő, akkor karácsonyig meg is marad.

OKTÓBER 26. DÖMÖTÖR NAPJA

Dömötör, keresztény vértanú napja. Az ország keleti felén a pásztorok patrónusa. Juhászújévnek is nevezték, mert sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, meghosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat. Egy vagy több napon át tartó mulatságokat rendeztek.

 

OKTÓBER 28. SIMON-JÚDÁS NAPJA

Hegyalján szüretkezdő nap, aminek végeztével szüreti felvonulásokat, és bálokat tartanak.

Időjárás viszonylatában azt tartották, ha ettől a naptól kezdve Márton napig szép az idő, jó jövő évi termés várható.

E napon kezdődik meg a kukoricafosztás.

 

Torma Kinga