Tavaszi fáradtság


A téli hónapok elmúltával szervezetünk normális testi reakciója a tavaszi fáradtság. Ilyenkor energiatartalékaink kimerülnek, hiszen feléltük a nyáron elraktározott vitamin- és ásványi anyag forrásaink jelentős részét. Gyakran érezzük magunkat álmosnak, levertnek, esetleg ingerlékenynek.

Télen, amikor kevesebb a napfény, nő az alvásért felelős hormon, a melatonin szintje, ezért bágyadtabbak vagyunk. A tavasz közeledtével több fény éri a testünket, csökken a melatonin szint, és ez a hormonális változás okoz egy kis kavarodást az alvás-ébrenlét ciklusunkban.

Mit tehetünk, hogy a tavaszi üzemmódra váltás gördülékenyebb legyen?

  1. Tartózkodjunk sokat a friss levegőn, és ha már a szabadban vagyunk, lehetőleg valamilyen mozgást is végezzünk! Ez lehet sétálás, futás, kerékpározás vagy bármi, amihez kedvet érzünk. A mozgással endorfin hormon szabadul fel a szervezetben, ami örömérzetet okoz. Jótékony hatású mozgásforma a jóga, mert nemcsak a testünket mozgatja át, hanem lelkileg is segít a feltöltődésben.
  2. Változtassunk étkezési szokásainkon! Többször együnk kisebb adagokat, ezzel egyenletesebbé tesszük a szervezet energiaellátását, és nem terheljük meg egyszerre nagyobb mennyiségű étellel. Természetesen fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, hogy feltöltsük vitaminkészleteinket.
  3. Igyunk minél többet, elsősorban tiszta vizet. A szervezetnek sok folyadékra van szüksége, hogy a salakanyagokat könnyebben eltávolíthassa.

A fáradtság leküzdésére az egyik leghatékonyabb a ginzeng, a magnézium és a Q10-koenzim. A ginzeng gyökérből készült tea csökkenti a fáradtságot, segíti az emésztést, javítja az anyagcserét és fiatalít. A magnézium legjobb növényi forrásai a zab, a diófélék, a tökmag, a hüvelyesek, a banán, a spenót és a kelkáposzta. A Q10-koenzim fontos szerepet játszik az energiatermelésben, nagyobb mennyiségben a növényi olajokban és az olajos magvakban található.

Kitűnő módja lehet a felfrissülésnek egy illóolajos testmasszázs is. Tegyünk három csepp citromolajat egy evőkanál mandula- vagy szőlőmag olajba. Ezzel masszírozzuk, masszíroztassuk be a fáradt testet. Higgyék el, meghálálja!

 

                                                                           Sándor Boglárka

                                           természetgyógyász, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta