Napozzunk? Csak természetesen!


Nagy a zavar akörül, hogy napozzunk vagy ne napozzunk, és időről- időre nagyon szélsőséges vélemények születnek a témában.

Összegyűjtöttem hát néhány tényt a rendelkezésre álló szakirodalomból, melyek segítnek eligazodni és tisztábban látni a nagy ellentmondások között.

  1. A napozás fokozza a szerotonin ( a boldogság hormon ) termelődését, ezáltal javítja a hangulatunkat. Serkenti a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a depressziós tüneteket.
  2. Gyógyír a stresszre – a nap csökkenti a stresszt és helyreállítja a bioritmust.
  3. Napozás közben elernyednek az izmok, és a napfénynek jótékony hatása van az ízületekre.
  4. Növeli a férfiak tesztoszteron-, illetve a nők progeszteronszintjét.
  5. Beindítja a szervezet D-vitamin termelését, így erősíti az immunrendszert. A D vitamin a csontokban található kalcium megkötéséért is felelős, így napfény hatására csökken a csontritkulás kialakulásának az esélye. A magas D vitamin szint csökkenti a rákbetegségek kialakulásának rizikóját is, a daganatos betegségek és a D vitamin hiánya ugyanis kapcsolatban állnak egymással!
  6. Gyógyíthatja az egyes bőrbetegségeket is – a napozás segíthet a problémás bőrön, az aknét, pattanást, ekcémát, pikkelysömört is visszaszoríthatja.
  7. A napfény az alvás minőségére is hat, serkenti a melatonin termelődését a szervezetben, mely pihentető alvást eredményez.

Ennyi jótékony hatás mellett vétek lenne elhatárolni magunkat a Naptól, ám nagyon fontos, hogy betartsunk néhány alapvető szabályt. Amikor napozunk, bőrünket közvetlenül elérik a káros UV-A illetve az UV-B sugarak, amelyek átlagosan két milliméter mélyen hatolnak a hámszövetbe. Azért, hogy bőrünk ne károsodjon ezektől a sugaraktól, minden esetben használjunk fényvédő kozmetikumot.  Fontos, hogy olyan naptejet, olajat válasszunk, amely az UV-A és az UV-B sugarak ellen is véd, továbbá fordítsunk megfelelő figyelmet a kozmetikum összetételére is! Érdemes kerülni a kőolajszármazékot, parabéneket, szintetikus tartósítószert, szintetikus illatanyagot vagy az alumíniumot tartalmazó készítményeket, a káros napozószerek egyes alkotóelemei ugyanis UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké alakulhatnak át! Szerencsére a hagyományos kémiai napvédők mellett ma már elérhetőek olyan hatékony, natúr naptejek is, amik gyógynövény alapanyagúak. Fontos, hogy kerüljük a déli erős sugárzást, inkább reggel és késő délután napozzunk. A fokozatosság elvét kövessük, tavasszal 10-15 perccel kezdjük és nyárra eljuthatunk 1-1 óráig. A szemünkre is vigyázzunk, használjunk jó minőségű napszemüveget. Ha fejünk érzékeny a forróságra, tegyünk fel szalmakalapot. Fogyasszunk nagyobb mennyiségű folyadékot, a napozás ugyanis dehidratál! Végül pedig elengedhetetlen, hogy napozás után a bőrünket is „itassuk meg”, használjunk napozás utáni, hidratáló natúrkozmetikumot!

 Sándor Boglárka
természetgyógyász