Szakmai fórumon tanácskoztak a gazdák


A sümegi és Sümeg környéki gazdák gyűltek össze arra a fórumra, mely a mezőgazdaság jövőjéről szólt. Részt vett a tanácskozáson Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke.

A két politikus a gazdákkal történő tanácskozás előtt sajtótájékoztató formájában foglalták össze a magyar mezőgazdasággal, a gazdák helyzetével kapcsolatos gondolataikat.

Olyan vidéken vagyunk Sümeg környékén – mondta Fenyvesi Zoltán -, ahol a mezőgazdaság mindig meghatározó területe volt az itt élőknek a rendszerváltás előtt is és napjainkban is.

A kormány szándéka, hogy a helyi gazdák megerősödjenek, azok kapják meg a földet, akik megművelik, a helyben lakók elsősorban. Örömmel vesszük, hogy a Sümeg környéki gazdák is szép számmal nyertek el támogatásokat, meg tudtak erősödni. Nem csak a saját családjukat tudják eltartani, hanem már munkahelyeket is tudnak létesíteni. Köszönettel tartozunk azért, hogy a kormány gondját viseli a magyar gazdáknak – hangsúlyozta-, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a vidék is felzárkózzon a fejlett régiók sorába.

Turi- Kovács Béla országgyűlési képviselő elmondta, országjáró úton van, ezúttal már a negyedik tájegységen találkozik a kisgazdákkal, gazdálkodókkal. Nemcsak a saját tagjaikkal, hanem mindenkivel, akik elismerik, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt években komoly sikereket ért el.

Világosan kell látni – mondta -, hogy a magyar mezőgazdaság megújulása hosszabb folyamat. Az elmúlt 10 év alatt elértünk nagyon komoly termelési, értékesítési eredményeket. Kikerültünk a világpiac olyan térségeibe, ahol korábban nem ismertek minket. A jó minőségű áru mindenhol eladható a világon, csak megfelelő marketing kell hozzá. Van azonban egy évszázados probléma, az, hogy a termelő nem részesedik abból a haszonból, amely akkor jelenik meg, mikor értékesítik az árut. Ezért hosszú- hosszú ideje azt ajánlom, hogy kezdjenek el egymással együttműködni a gazdálkodók, szövetkezzenek. Nem kolhoz kell, hanem olyan szövetkezés, amely egész Nyugat-Európában működik. Ahol az ár megállapítás már nem a kereskedő és a piac gondolata, hanem a termék tényleges értéke játszik abban közre. Ez az egyik előre lépési lehetőség. A másik – folytatta a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke-, hogy termelési szerkezetváltásnak is végbe kell mennie. Úgy kell termelni, olyan termékeket kell előállítani, amely ugyan munkaigényes, de a piacon nagyobb kelendősége van. A másik, amiben nagyot léptünk előre, hogy ma a mezőgazdaságban nagyon sok területen nem munkanélküliség, hanem munkaerőhiány van.

Az agrárfórumon az aktuális témák és kérdések vetődtek fel. Az előadók elmondták, 2010 óta évről évre nő az agrártámogatásra fordítható összeg, mellyel élnek is a gazdák. A vidékfejlesztési program segítségével főként a kisvállalkozások, a családi gazdaságok, valamint olyan munkaerő igényes ágazatok, mint az állattenyésztés, a kertészet vagy az élelmiszeripar fejlődik, ezzel biztosítva a vidék népességmegtartó erejét. A mezőgazdaság erősödése miatt egyre többen találnak munkát az agrárszektorban ezzel összefüggésben pedig elmondható, hogy az élelmiszeripari cégek sokkal több munkavállalót foglalkoztatnak.