Itt a város polgármestere


Kedves Olvasóim! Tisztelt Városlakók!

Ismét összegyűjtöttem azokat a gondolatokat, melyek talán a legfontosabbak, ha visszatekintek az elmúlt néhány hét eseményeire. Vannak ezúttal is jó eredményeink, folyamatos építkezéseink, fejlesztéseink, sikereink és vannak természetesen megoldandó problémáink is. Ez az önkormányzati munka szépsége, ez motivál bennünket. Remélem, Önök is úgy értékelik, hogy mindig történik olyan, amelynek révén városunk lakói jobban érezhetik magukat. Legyen az egy megvalósuló csatornázás, új orvosi rendelő építése vagy egy felejthetetlen fesztiválozás. Erről szólt a májusi hónap!

 

Ha a Kompanik utcában sétálnak, láthatják, hamarosan elkészül az új egészségügyi alapellátás épülete. Ez a beruházásunk összekötődött a jelenlegi Kormányhivatal épületének eladásával és ebből adódóan vannak kötelezettségeink, melyek az építkezés határidejét nagy mértékben megszabják. Azt vállaltuk, hogy június végéig átadjuk a Kormányhivatalnál igénybe vett épületeket, vagyis a Deák Ferenc utcai rendelőket. Így terveink szerint az új egészségügyi komplexumba történő költözés június közepétől megkezdődik. Mindhárom háziorvosunk és a gyermekorvosaink is a modern, új, tágas, világos épületben folytatják majd a rendelést.

Az egészségügy kapcsán még fontos, hogy két nyertes pályázat is segíti a sümegi járás életminőségének javítását. A Járóbeteg Szakellátó Központ eszközfejlesztési pályázatánál a közbeszerzés zajlik, s hamarosan érkeznek a nagy értékű, új eszközök, mint a röntgengép vagy a mammográf. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően elmondhatjuk, hogy a megye egyik legfelszereltebb egészségügyi központja leszünk.

Az Egészségfejlesztési Iroda is jól működik. Ez az egészségnevelés másik oldala, a szemléletformálásról és a szűrővizsgálatokról szól, és nagy örömömre szolgál, hogy népszerű a lakosok körében. Az emberek, az itt élők törődnek az egészségükkel, ráadásul ez kiváló lehetőség a közösségépítésre is.

 

Zajlik a Petőfi utcában, néhány hét múlva pedig az Árpád utcában folytatódik a felszíni csatorna elvezetés, mely egy közel 80 millió Ft-os támogatásból valósulhat meg. Kérem az utcákban lakók türelmét, nehezebb az építkezés miatt a saját kapujukhoz való bejutás, parkolási nehézségek lehetnek és a forgalom is lassabb ezeken a helyeken. Azonban mindnyájan érzékelhetjük, hogy gyorsan halad az építkezés, a tervezett ütemben. Hamarosan készen állunk arra – mert ez a csatornázás az előfeltétetele -, hogy a város szívében megvalósuló körforgalom projektje is megkezdődjön, megoldva ezzel a négyes kereszteződés veszélyes közlekedési helyzetét.

Ha május, akkor ballagás és érettségi. A Kisfaludy Sándor Gimnáziumban az iskola diákjaként elért kiváló tanulmányi eredménye és a közösségért kifejtett áldozatos tevékenysége elismeréséért idén Sümeg Város Önkormányzata nevében díszoklevélben részesítettem Szeidl Orsolya végzős tanulót. Ezúton is gratulálok valamennyi díjazottnak.

A 160 éves gimnáziumunkból idén is sok fiatal kerül ki, és kezdik meg életüknek új szakaszát. Ez a „nagy utazásnak” egy új, már felnőtt fejezete lesz. Arról biztosítottam őket ballagási köszöntőmben, hogy Sümeg mindig visszavárja őket.

Idén is megrendeztük, immáron negyedik alkalommal a Gesztenyevirág Fesztiválunkat, mely remélem, sokaknak okozott örömet, nyújtott tartalmas kikapcsolódást. Sümeg a vadgesztenye fáiról is híres, ezek adják a mediterrán, kedves hangulatát a városnak, így született meg az ötlet, legyenek a gesztenyefák – virágzásuk idején – a névadói szezonnyitó rendezvényünknek. Egyre bővül a látogatók száma, már más településekről is jönnek a fesztiválozók, sokan kíváncsiak erre a programra.

Az idei fesztivál az első olyan, amelynek véleményem szerint komoly jelentősége lesz a Balaton-felvidéki borkultúra szempontjából. A borverseny átívelné az egész évet: május az értékelés időpontja, Jakab nap a következő esemény, majd a tavaly útjára indított Himfy szüret lenne a befejezése ennek a sornak.

Sok mindenről mesélnek majd a bólogató gesztenyefák a 2010-es évekről is minden bizonnyal. Minden, amit most teszünk, bekerül a város történelemkönyvébe. Minden embernek vágya, hogy nyomot hagyjon a földön és maradjon valami értékes utána.  Ezért dolgozom én is, és a mostani városvezetés is. Szerencsére sokan vannak, akik szívesen tesznek Sümegért, úgyis, hogy nem várnak érte semmit, hiszen ez a legnagyobb erény.

Folytatjuk megkezdett munkánkat, sok még a teendőnk. A legnagyobb várakozással most a Püspöki Palota nagyméretű felújítására tekintek.

                                                                    Végh László polgármester