Szív City – Különleges életmentő program indult Magyarországon


Szív City – Különleges életmentő program indult Magyarországon

Sümegen is érdemes ellátogatni a mentőállomásra október 16-án, hétfőn, az Újraélesztés Nemzetközi Napján

Életmentő mobiltelefon-applikációt mutattak be a mentők Markó utcai székházában.

Szív Cityprogram lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével  riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja,  így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre.

Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

Magyarországon évente több ezren halnak meg hirtelen szívmegállás következtében, életüket csak a perceken belül megkezdett újraélesztéssel lehetne megmenteni. Az egyedülálló Szív City rendszerhez csatlakozó, életmentésre vállalkozó emberek, és az applikáció segítségével reményeink szerint egyre több betegnek adhatunk esélyt a túlélésre.

A mobil-applikációt az Alerant informatikai cég, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatios Társaság, és az Országos Mentőszolgálat együttműködése hívta életre, letöltése bármilyen Android vagy IOS operációs rendszerrel működő okostelefonra ingyenesen lehetséges. Az „éles üzem” jövő héten indul, az első időszakban budapesti mentési eseményeket közvetítve, majd várhatóan hónapokon belül már országos riaszthatósággal.

Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek számára október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Napján (Restart a Heart Day) az Országos Mentőszolgálat kijelölt mentőállomásain országszerte lehetőséget biztosít az újraélesztés, a mellkaskompressziók begyakorlására.

A SÜMEGI MENTŐÁLLOMÁSON  is ezen a napon 10- 16 óra között lehet majd elérni ezt a lehetőséget.

Az applikációról készült videót az alábbi linkeken érhetik el:
Megtekintés:  https://www.youtube.com/watch?v=r3LK2y5M6Dg&feature=youtu.be

Letöltés: https://wetransfer.com/downloads/70ac9ddb6bbb242f244245d36e08d26220171010122950/a534c1