Sajtóközlemény – Sümegi Kossuth – díjasok Éjszakája Sümegen


 

Sümegen idén is izgalmas, tartalmas programmal készülnek a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatra. Június 24-én, szombaton este, 19 órai kezdettel múltidőző rendezvényt tartanak, a Sümegi Kossuth-díjasok éjszakáját Az est András Ferenc  filmrendező, Miller Lajos operaénekes és Tót Endre képzőművész pályáját mutatja be.  Az esemény szervezője a Kisfaludy Sándor Emlékház.

 

Az év leghosszabb napját követő Szent Iván Éjjelén sorra kerülő rendezvény három olyan, sümegi születésű, de országos, sőt nemzetközi hírű művészről szól, akiknek teljesítményére méltán büszke a Balaton-felvidéki kisváros.

Ők a város Kossuth-díjas művészei:

  • András FerencKossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer,
  • Miller Lajos, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze és
  • Tót EndreKossuth-díjas neoavantgárd képzőművész.

Erre az estére visszatérnek szülővárosukba, hogy felidézzék emlékeiket, beszéljenek pályájukról, az általuk megtett útról. Az emlékház udvarán pódiumbeszélgetésre kerül sor, a művészek ajándékokkal is kedveskednek  az őket útnak indító településnek.

Mint ismert, András Ferenc Veri az ördög a feleségét című, lehengerlő humorú kultuszfilmjének legnagyobb részét Sümegen forgatta. Az érdeklődők most megnézhetik, milyennek látta és láttatta a rendező Sümeget 1977-ben.

Miller Lajost,  a világ nagy operaszínpadainak kedvelt vendégét  hallhatja énekelni a közönség,  de portréfilmet is vetítenek a valaha volt egyik legnagyobb magyar baritonról.

Megnyílik a kiállítás Tót Endre korai, eredeti festményeiből az emlékház időszaki kiállítótermében. A korai munkákból álló (1965-67) tárlat augusztus 11-ig tekinthető meg.

Az esemény fő törekvése és legfontosabb célja, hogy bemutassa, Sümeg egy, ez a gyönyörű kisváros – amelyet méltán neveznek Pannónia szívének is – milyen korszakos tehetségeket adott a magyar művészetnek és a nagyvilágnak.

 

Az est szervezője a Kisfaludy Sándor Emlékház, együttműködve a sümegi önkormányzattal. A program házigazdája Oszkai Réka, az emlékház szakmai vezetője. A vendégekkel Kende Kata beszélget.

A rendezvény támogatói:

Sümeg Város Önkormányzata

ACB Galéria Budapest,

Famulus Vidékfejlesztési Egyesület,

Hot-Ép Kft,

-Vége-

 

 

További információ: Oszkai Réka – szakmai vezető

Kisfaludy Sándor Emlékház

70/453-7904

oszkair@gmail.com, kisfaludyemlekhez@gmail.com

Mellékletek:

Plakát

Meghívó

További információ:

http://sumegonline.hu/

http://sumegiprogramok.hu/

http://sumeginfo.hu/hu/

https://www.facebook.com/KisfaludyEmlekhaz/?fref=ts

https://www.facebook.com/events/1777535419224612/?fref=ts