Mesés bábok költöztek a Gyermekkönyvtárba


Mesés bábok költöztek a Gyermekkönyvtárba

Varázslatos mesevilágba csöppentek a gyermekkönyvtárba látogatók az adventi időszakban. A Pegazus Színház művészei fantasztikus élményt adó bábkiállítást hoztak el a mesék legnagyobb kedvelőinek, a gyerekeknek, akik belepillanthattak a bábozás és bábszínház sokszínű világába is.

A kiállítás nyolc meséjének bábjait a sümegi gyökerekkel rendelkező Sarkadi Nagy László tervezte. Sarkadi Nagy László 1976 óta dolgozik a „bábos világban”. Fiatalemberként Sümegen vezetett országos hírű és elismertségű gyermek bábcsoportot. Ez volt az Incifinci bábcsoport. 1992-ben a szintén sümegi Végh Zsolttal alapítóként hozták létre a Kabóca Bábstúdiót Veszprémben, majd az ebből alakult Kabóca Bábszínház direktora lett. 2005-től a pápai Pegazus Színház egyik ügyvezető igazgatója, írója, tervezője, rendezője. A társulat több mint negyven új bemutatón van túl és ebből a negyven meséből válogatták össze a tárlat anyagát úgy, hogy az feledhetetlen élményt nyújtson ilyen „speciális” körülmények között is.

Mert igazán „speciális” a kiállítótér. A gyermekkönyvtárban a polcok és könyvek közé kellett megálmodni a mesevilágot. A helyszín adottságait kihasználva a kiállítás rendezők csodálatos munkát végeztek. A bábok részeivé váltak az egységnek, a könyvek közül kacsintanak a látogatókra a jól ismert mesehősök, a Pegazus Színház előadásainak ismert szereplői. A gyermekkönyvtár látogatói találkozhattak a száz éves álmából felébredt Csipkerózsikával, a hamuból lencsét válogató Hamupipőkével, a Döbrögi uraságot elfenekelő Ludas Matyival. A Fehérlófia és a Csillagszemű juhász népmeséink bábos szereplői is otthonra találtak a gyermekkönyvtár pocain, azok között a könyvek között melyekből történetük született. Minden báb saját készítésű, a bábtervező szakmai vezetésével születik meg minden figura.

A kiállítást látogató gyerekek a színfalakon kívül ismerkedtek meg legismertebb meséink hőseivel. A bábok színes, gazdag világát megidéző programon számos óvodás és iskolás csoport megfordult. Rendhagyó módon a kis látogatók nem csak megnézték a tárlatot, hanem részeseivé is váltak egy-egy mesefoglalkozás keretében. A vizuális élmény és az interaktív program együtt maradandó élményt adott a kicsik számára, ezzel is mélyítve a mesék, könyvek és a könyvtárba járás szeretetét, mely a sümegi gyermekkönyvtár szakmai vezetésének nem titkolt küldetése.

Szijártó Éva és Oszkai Réka

Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház