Ha csúszik, ha havazik


A téli időjárás a városban élőknek és a városüzemeltetés számára is plusz feladatot jelent. Idén december eleje óta tartósan hideg, fagyos napok követik egymást. Leesett az első hó is, melynek a gyerekek nagyon örültek, nekünk azonban ez komoly kihívást jelent.

A város bel- és külterületein, az utakon sok olyan szakasz van, melyek folyamatos tisztítást, csúszásmentesítést igényelnek. A Közszolgáltató Kft szakembereivel látjuk el ezt a munkát. Három olyan gépjárművel rendelkezünk van, amelyek hótoló ekével és sószóróval vannak felszerelve. Ezekkel végezzük az utak folyamatos tisztítását. Van keskeny nyomsávú gépünk is, ezzel a szűk utcákba és a hegyi utakra is el tudunk jutni. A városban a bel- és külterületi utak hossza 51 km. Ekkora útszakaszt kell megtisztítanunk, ráadásul ez duplán értendő, mert két nyomtávon oda – vissza járnak a gépek szükség esetén.

A járdaszakaszok hossza összesen 3- 3,5 km. Rendszeresen végezzük a hóeltakarítást és síkosság mentesítést az önkormányzati tulajdonok, közterületek,  közintézmények előtt. Az idei télen is maximálisan igyekszünk megfelelni a feladatoknak. Szóróanyagként dolomit zúzalékot és hozzá kevert olvasztóanyagot, ipari sót használunk. Ha nagyon síkos, lejegesedett szakaszok vannak, akkor forgáccsal, homokkal próbáljuk a síkosságot megszüntetni. A szóróanyag beszerzése közvetlenül a bányából történik. A sót a nyugat-erdélyi hegységből vásároljuk. Saját létszámunkkal illetve közmunkásokkal tudjuk a kétkezi feladatokat megoldani. Nagy segítséget jelent, ha a lakosság is kiveszi részét a téli feladatokból és saját ingatlanjaik előtt ellapátolják a havat, és megoldják a síkos járdaszakaszok kezelését.

Viola Norbert, a Közszolgáltató Kft ügyvezetője