A Mondial du Fromage-on a leghíresebb sajtkészítő nemzetek – mint a francia, holland, olasz – mellett számos ország képviseltette magát, újdonságnak számított Magyarország, Brazília és Japán. A versenyre mintegy 600 sajtkülönlegességet neveztek, amit zárt ajtók mögött, 80 tagú zsűri bírált.
„Még felfoghatatlan számunkra, hogy ekkora sikert értünk el. Óriási izgalommal vártuk az eredményhirdetést, amikor a brazilok valamilyen kategóriában helyezést értek el, azonnal karnevált csináltak, hangosan éljeneztek, zenéltek, és ebben a felfokozott hangulatban született meg a Magyarországot érintő döntés: a keménysajtok kategóriájában a Ranolder aranyérmet, a 9 hónapig érlelt Pater ezüstérmet kapott, a félkemény kategóriában pedig a Panarella harmadik lett – mondta Gábossy Ádám, a magyarországi Nemzetek Sajtversenyét szervező SZEGA Camembert Kft. ügyvezetője.
Mondial du Fromage 2017.
Keménysajt kategória
Ranolder – 1. helyezett
Pater – 2. helyezett
Félkemény sajt kategória
Panarella – 3. helyezett
RANOLDER
A kimagasló természeti adottságokkal rendelkező Balaton-felvidék északi határán, a 13. századi múltra visszatekintő sümegi vár szomszédságában helyezkedik el a Ranolder sajtokat előállító sajtüzem.
A több generáció óta családi tulajdonban lévő, 1000 ha méretű gazdaság saját marhaállománnyal rendelkezik, amely napi szinten látja el friss tejjel az üzemet.
Sajtmestereink nemzedékeken átívelő tapasztalattal és szenvedéllyel készítenek minőségi kézműves tejtermékeket. A sajtokat különféle érési fázisban gondosan ellenőrzik, így biztosítva, hogy kizárólag a legjobb minőségű termék kerülhessen a családok asztalára. Ranolder János püspök nevét méltán viselő sajtkülönlegességek a minőséget, a hagyományt, és a sajtkészítés szeretetét képviselik.
Ranolder legalább 6 hónapig érlelt sajt – 1. helyezett
A tökéletes megjelenésű vékony kéreg rugalmas tésztát rejt magában. Illata jellegzetes, komplex aromaskálán mozog. Különleges, karakteresen telt, rendkívül sokrétű ízvilága hosszan tartó gasztronómiai élményt nyújt, melyben az erdei természet és a pörkölt mogyoró íz jegyeit fedezhetjük fel.