Áldozatvédelmi nap


Áldozatvédelem

1993. óta Magyarországon is február 22-e  az áldozatok világnapja. A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei éppen ezért minden év februárjában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét a bűncselekmények áldozataira.

Az állampolgárok nálunk is főként vagyon elleni bűncselekmények sértettjei. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a rendszeres figyelemfelhívás ellenére még mindig nem elég körültekintőek, nem fordítanak kellő figyelmet egymásra, a saját értékeik megóvására és a szakemberek tanácsaira.

Különösen jellemző ez az alkalmi, illetve zseblopások, esetében, amikor többnyire mobiltelefont, készpénzt, iratokat, bankkártyát tulajdonítanak el. Az alkalmi lopásoknál a sértett értékei leggyakrabban nyitva hagyott gépjárműből, iskolai vagy kórházi szekrényből, őrizetlenül hagyott táskából, bevásárlókocsiból tűnnek el.

Lakásbetörések esetén gyakori, hogy az érintettek sokszor még az alapvető vagyonvédelmi intézkedéseket is elmulasztják, ilyen lehet például a nem megfelelő zárszerkezetek, a nyitva felejtett ajtók, ablakok.

Az állandó figyelmeztetések ellenére még mindig viszonylag gyakran fordulnak elő a Tapolcai Rendőrkapitányság illetékességi területén a trükkös lopások, illetve a csalások. Az elkövetők főként az idősebb korosztályt veszik célba, gyakran valamilyen szolgáltató, polgármesteri hivatal, nyugdíjas klub munkatársának, különböző szervezetek képviselőjének adják ki magukat, és adatszolgáltatásra, túlfizetésre, visszajáró pénzösszegre, nyereményre, ajándékra hivatkozva jutnak be az ingatlanba.

Áldozattá válás esetén az áldozatok számára nyújtható támogatással kapcsolatos információkért, tanácsokért Molnár András rendőr őrnagyhoz, a Tapolcai Rendőrkapitányság áldozatvédelmi referenséhez lehet fordulni személyesen vagy a 87/412-322 –es telefonszámon.

 

Nagy Judit

megelőzési főelőadó

Tapolcai Rendőrkapitányság