Adni jó…


Adni jó…

Generációk olvassák és imádják Szabó Magda, Kossuth- díjas író, költő műveit. Az Abigél, a Régimódi történet, vagy Az ajtó című regények írója idén ősszel lett volna 100 éves. Az Ő egyik örökérvényű gondolata jutott eszembe a cikk írása közben. „Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.” Az írónő azon szerzők közé tartozik, akik korosztályok sokaságát hódították vissza az igazi irodalomhoz, az olvasáshoz, írásaival évről évre, könyvről könyvre új olvasókat tudott meghódítani. Ő így adott nekünk.

Karácsony és az év vége közeledtével érdemes átgondolni az évet, összegezni, számot vetni. Érdemes végiggondolni, hogy mi történt az életünkben, hogyan láttuk el a ránk bízott feladatokat, sikerül e, az Emlékház csapatának helyt állnia, a látogatóknak örömöt, értékes kulturális programokat nyújtani, a közösségünket bevonni.

Igyekeztünk minden korosztályt megszólítani a programjainkkal. Óvodásoknak, kisiskolásoknak kézműves foglalkozásokat szerveztünk a gyermek könyvtárral közösen, öt alkalommal. Rendhagyó órán vehettek részt az általános iskola és a gimnázium diákjai 19-szer. Hat kiállítást rendeztünk az időszaki kiállítótermünkben, a kiállítások mellett több program szervezését vállaltuk. Ezek között volt Értékőr program, közösségi rajz – és fotópályázatunk, és betlehem kiállításunk, Tót Endre neoavantgárd képzőművész korai műveit bemutató tárlat. Szerveztünk Bálint napot, Múzeumok éjszakáját, Civil programokat, Örömünnepet. Nálunk járt az Arany busz. Rajzfilmünnepünk és Mézeskalács díszítő foglalkozásunk is volt a Művelődési házban. Városunk Önkormányzatával vagy a Művelődési központtal közösen pályázatok előkészítésében vagy teljes megírásában is részt vettünk. A szakmai fejlődés érdekében számos alkalommal szakmai programokon, továbbképzéseken is részt vettünk.

Hatalmas szakmai előrelépés számunkra, hogy az Országos digitalizáló programhoz is kapcsolódhattunk. Értékes gyűjteményünk tárgyi anyagai archiválva, feldolgozva a világhálón megtalálhatóak. Beléptünk a nagy múzeumok sorába, a pici emlékházunkkal.

Sokan támogattak minket szakmai tudásukkal, Miklósi- Sikes Csaba nyugalmazott múzeumigazgatóra mindig számíthatunk, jó érzés, amikor bekapcsolódik egy-egy programunkba. A TDM, a Művelődési Központ, Sümeg TV, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Balatoni Múzeum kollégáinak szintén sokat köszönhetünk. Fontos szakmai partnerünk Tóth G Péter kurátor. Támogatónk a Sümegtej, Tóth Tamás és családja.

Az Emlékházunk valahogy vonzotta idén is azokat a jó embereket, akik szeretnek adni. Így, az adventi időszak közeledtével fontosnak tartom megemlékezni róluk is.

Nyár elején, a Múzeumok éjszakája rendezvényünk kapcsán Tót Endre neoavantgard művész ajánlotta fel nekünk egyik gyönyörű, fiatal kori alkotását, András Ferenc filmrendező pedig egyik filmjének kópiáját. Júliusban Balláné Lafleur Anna igazán megható módon ajándékozott meg minket két Kisfaludy kötettel. Dávoti Józsefné Marika néni szőtteseket, betlehemfigurákat, Szabó Erzsébet, Böbe néni gyönyörű csipkéket adományozott számunkra.

Októberben szerencsém volt megismerni egy kedves házaspárt, Kovács Istvánt és feleségét Juditot. Róluk azért írok bővebben, mert Ők ismeretlenül ajándékoztak nekünk. Egy közös ismerősünk, Hlatky Ferdinanda – aki mesélt a szakmai munkánkról – ajánlása hozta meg a bizalmukat. István és Jutka életútja igazán bámulatra méltó. Életük nagy részét Budapesten élték le. Ott dolgoztak, nevelték lányukat. Mikor a lányuk kirepült a családi fészekből, és közeledett feléjük a nyugdíjas életszakasz, gondoltak egyet – Költözzünk vidékre. Vissza a gyökerekhez. Sokszor halljuk ezt a „pestiektől”. A gondolatot tett követte és feladva a pesti életet, Somogy megyébe, Tengődre költöztek. De nem egy akármilyen házba, egy rési présházba, melyet maguk újítottak fel és rendeztek be saját készítésű bútorokkal. A gyönyörű otthonuk tele van könyvekkel, alkotásokkal, saját gyűjteményekkel. István bácsi és Jutka néni hatalmas bizalommal átadott számunkra egy 20 éve gyűjtögetett szalvéta kollekciót, kézimunka-és gyermekkönyveket.

A felajánlásukat és a többi kedves támogatók jó szívvel adott ajándékait, bízunk benne, hogy a legjobb módon tudjuk majd hasznosítani a látogatók örömére. Köszönjük szépen!

Az Emlékház csapatával közösen reméljük, hogy sikerült 2017-ben is tartalmas programokkal megtöltenünk Kisfaludy Sándor szülőházát. Jövőre is azon leszünk, hogy színes programokat, értékes rendezvényeket szervezzünk, és méltóképpen őrizzük és ápoljuk azt az örökséget, ami ránk van bízva.

 

Oszkai Réka