Átadták az okos zebrát az óvoda előtti kereszteződésben


A Tóth Tivadar utcában történő beruházás során a Kompanik Zsófia Óvoda és Bölcsőde épületéhez vezető forgalmas útszakaszon létesült egy gyalogátkelőhely. Ez nagymértékben hozzájárul a biztonságos közlekedéshez. Az elmúlt napokban pedig a város önkormányzata tovább növelte a biztonsági fokozatot, hiszen okos zebra kialakítására került sor. A felfestett csíkozatokat prízmákkal, ledlámpákkal egészítették ki, melyek még inkább felhívják az autósok figyelmét a gyalogátkelőhelyre. A beruházás a Generali a Biztonságért Alapítvány és az önkormányzat közös finanszírozásával valósult meg.

 

Az ünnepélyes átadás alkalmával Végh László polgármester hangsúlyozta, a közlekedésbiztonság fokozása érdekében ez a mai, legmodernebb lehetőség a gyalogátkelőhelyeken történő balesetek megelőzése érdekében. Okos döntés volt a Képviselő-testület részéről – mondta , hogy megragadták ezt az okos megoldást.

Köszönetét fejezte ki az együttműködésért, melynek révén a Generali Alapítványa biztosította a kiadások 50 %-át, így az önkormányzatot 1, 3 millió Ft-nyi összeg érintette a megvalósítás során. Kisberuházás, a gyerekek, szülők biztonságát szolgálja.

 

A Generali a Biztonságért Alapítvány a gyalogosvédelmi rendszerek kiépítésével kíván eleget tenni a balesetek számának csökkentésért, a gyalogosok védelméért.  Országos szinten két éve foglalkoznak az okos zebrák projektjeivel. Eddig 30 zebrát adtak át, melyek értéke közel 50 millió Ft- emelte ki Kis Kádi Gábor területi képviselő.

 

Molnár András rendőrőrnagy hangsúlyozta, az okos zebra, mint funkció betöltő forgalomtechnikai eszköz, fizikailag beépített rendszerrel érzékeli a gyalogost. A gyalogosgázolások legfőbb oka, hogy figyelmetlenül közelítenek az átkelőhelyekhez az emberek, nem győződnek meg a biztonságról. Ez a rendszer mindenkit  – gyalogost és gépjárművezetőt egyaránt – figyelmeztet.  

 

Az okos zebrák működése azon alapul – tájékoztatott  Szűcs Alfréd a kivitelező cég,  a Pearl Enterprises Kft. képviseletében -, hogy mielőtt a gyalogos rálép  a zebrára, a vezérlő jelet ad az aktív prizmáknak, vagyis fényjelzést a gépjárművezetőknek, ezáltal megállásra késztetve őket a gyalogos áthaladók biztonsága érdekében.

Az országban 114 okos zebra rendszert építettek már ki. A tapasztalatok alapján hatékonyan működnek, nem történt gyalogos gázolás ezeken a helyszíneken.

A sümegi forgalmas kereszteződésben felszerelt korszerű védelmi eszköz is ezt a célt szolgálja a továbbiakban, a hivatalos átadást követően.