Egy csepp varázslat: az illóolajok csodája


Egy csepp varázslat: az illóolajok csodája (Sándor Boglárka, természetgyógyász)

 

Az esszenciális olajok a Földanya ajándékai. Olyan, a természetben is fellelhető illékony anyagok, vegyületek, amelyek a virágokban, fákban, gyökerekben, levelekben és magvakban képződnek.

Az aromaterápia eredete évezredekre nyúlik vissza.  Az esszenciális olajokat már az ókorban is használták. Egyiptomban már 4500 évvel az időszámításunk előtt is alkalmazták ezt a gyógyító terápiát, de alkalmazták például illatszernek, fűszernek vagy  halottak balzsamozására is.

A modern aromaterápia fogalmának megteremtője René Gattefossé francia kémikus volt. Nevéhez fűződik az aromaterápiával való gyógyítás kidolgozása is. 1928-ban jelent meg az a könyve, melyben az illóolajokkal való gyógyítást már aromaterápiának nevezte. 1985-től, az Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetsége megalakulásától tekinthetjük az illóolajos terápiát valódi, önálló gyógyító ágazatnak.

 

Bár az illatok tárháza szinte kifogyhatatlan, tudnunk kell, hogy gyógyhatása csak a 100 %-os, terápiás minőségű olajoknak van. Az esszenciákat vízgőzdesztillációval vagy hideg sajtolással nyerik ki a növényből. Az előállításuk módja nagy mértékben befolyásolja a kémiai szerkezetüket és a gyógyító hatásukat. Az egyetlen mód, amellyel meg lehet különböztetni a terápiás illóolajat a szintetikus hamisítványtól, az a laboratóriumi vizsgálat, ilyen például a gázkromatográfia.

Az esszenciális olajok ereje az alkotóiban és azok együttműködésében rejlik. Minden esszenciális olaj 200-250 bioösszetevőből épül fel, így hatásuk igen sokféle.

Hogyan alkalmazzuk az olajokat?

Bőrön alkalmazva nagy mennyiségű növényi olajba kis mennyiségű illóolaj esszenciával végezhetünk masszázst. Másik módja, amikor tiszta, hígítatlan, terápiás minőségű esszenciális illóolajat alkalmazunk a problémás területen, azaz nem hígítjuk növényi olajjal. Fontos tudni mely olajat alkalmazhatunk közvetlenül bőrön. A német modell az olajok inhalálására fókuszál, melyben nagy segítséget jelent a diffúzor, ami beporlasztja a levegőbe a molekulákat.

Milyen gyorsan hatnak az illóolajok?

Az illatanyagok belégzés után 20 másodpercen belül elérik az agyat, 2 percen belül a vérkeringést, 20 percen belül a test minden sejtjéhez eljutnak.

A legalapvetőbb illóolajok

Levendula : 

Az egész szervezetet egyensúlyba hozza. Kifejezett fertőtlenítő hatásánál fogva alkalmas akne, hurut, fejfájás (a migrént is beleértve), égési sebek, sérülések, a menstruációs fájdalmak és kimerültség kezelésére. Enyhe nyugtató hatású és jót tesz a bőrnek. Használata pihentető alvást biztosít. Ez az egyik legelterjedtebben használatos illóolaj.

 

Szantálfa: 

Hatásosan gyógyítja az aknét, a köhögést, a megfázást és a vizenyőt. Kellemesen hat a bőrre, ezért masszírozásra is használják. Szexuális zavarok kezelésében is hatékony.

 

Ylang-ylang : (jelentése: virágok virága). 

Illata a jázminéhoz hasonlít. Kiváló kozmetikum. Serkenti az agyműködést, hatással van a szexuális teljesítőképességre is, ezért impotencia és frigiditás kezelésére is használják. A magas vérnyomás ellen szintén hatásos szernek bizonyul.

 

Kamilla: 

Gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmaz, s ezenkívül nyugtató hatású. Enyhíti az izomlázat, csillapítja a fejfájást, oldja a menstruáció előtti feszültséget, segít leküzdeni az álmatlanságot és gyomorrontás esetén is hasznos lehet. Görcsoldó és bőrtisztító hatása kiváló, csökkenti az allergiás eredetű viszketést.

 

Borsmenta:


Az emésztési panaszok, a hányinger és a fejfájás hatásos ellenszere. Izomfájdalmak, hörghurut, arcüreg-gyulladás és utazás közbeni rosszullét esetén is hatásos. Ezt az olajat 3 éven aluli gyermeknél ne használjuk.

Bármilyen aromaterápiás módszert szeretnénk is alkalmazni, célszerű előtte szakképzett aromaterapeuta véleményét, tanácsát kikérni!