Egészséges italok az egészséges immunrendszerért


Korunk natúrmedicinája az immunrendszer harmonizálásának igen széles skáláját ismeri. Mi magunk is nagyon sokat tehetünk a szervezetünk ellenálló képességének növeléséért. Az alább felsorolt italok nem csak az egészségünk megőrzésében fognak segíteni, de finomak is!

Homoktövislé:

A Magyarországon is őshonos homoktövis hatóanyagai és vitamintartalma páratlan mértékben segítenek az immunrendszer erősítésében. Több mint száz aktív hatóanyagot tartalmaz. C-vitamin tartalma kiemelkedő, de A-, B- és E- vitamintartalma is jelentős.

Gyömbér:

Gumós gyökérről növő, trópusi, évelő növény. Köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bír. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B- vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Citrom:

A teljes gyümölcs, sőt még a levelei is hasznosak. A citromlé C-vitamin tartalma jobban hasznosul, mint az aszkorbinsav.  A héjában található illóolajnak- limonén- és citráltartalma miatt fertőzésgátló hatása van.  Meghűlés, influenza, torok-és garatgyulladás esetén 2 cl citromlevet keverjen el 2 cl meleg vízben, ezzel öblögessen naponta 3-4 alkalommal.

Csipkebogyó tea:

A C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való.  A terméseket – azért, hogy C-vitamin tartalmukat megőrizzék- ne főzzük vagy forrázzuk, hanem szobahőmérsékleten áztassuk egy éjszakán át. Fontos, hogy felhasználás előtt magozzuk ki a bogyókat és távolítsuk el a szőröket, mivel azok kellemetlen viszketést idéznek elő!

Ne feledjük, hogy immunrendszerünk állapotáért az érzelmeink is felelősek!

„Mens sana in corpore sano”, vagyis  „Ép testben ép lélek”- így szól a latin közmondás. Ez fordítva is igaz, vagyis ha lelkileg egyensúlyban vagyunk, sokkal nehezebb dolguk van a támadó bacillusoknak és vírusoknak.  A jólét állapota, a lelki egyensúly pozitívan képes befolyásolni egészségi állapotunkat, vagyis ha boldogok, elégedettek vagyunk, van életcélunk, tervünk, reményünk és hitünk, sokkal könnyebben tudunk meggyógyulni, újra munkába állni, és jobb eredményeket érhetünk el szakmánkban is. Önbecsüléssel és a világegyetemmel való egyensúlyra törekvéssel nagyon sokat tehetünk magunkért!

 

                                                                                                   Sándor Boglárka

                                                                                                 természetgyógyász