2018 az építkezés éve lesz!


2018 az építkezés éve lesz!

Az elmúlt esztendő eredményeit és a fejlődés idei terveit Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke foglalta össze lapunknak.

A 2017-es évben mindenki sokat hallhatott a Top-os pályázatokról. Mit jelentenek ezek a lehetőségek a megye fejlődése szempontjából?

Az európai uniós pályázatok egyik nagy előnye, hogy 100 %-os támogatást jelentenek, tehát a pályázóknak nem kell hozzátenniük önrészt. Teljes intenzitással támogatja az állam, az Európai Unió azokat a terveket, melyeket a települések szeretnének megvalósítani. Ezt tartom a pályázati konstrukció nagy előnyének. A megyei önkormányzat segíti, koordinálja ezt a tevékenységet, a települések pedig jó pályázatokat adtak be. Már megtörtént az első kör és lassan már a második kör értékelése, folynak megyeszerte a beruházások előkészítései, megvalósításai.

Mit jelent ez a nagy pályázati csomag forintokban kifejezve?

Közel 46 milliárd forintot jelent megyei szinten. Az első körben mintegy 30 milliárdot osztottunk ki, a fennmaradó részt pedig a Top 2-es csomagban.

Emeljük ki a megvalósuló fejlesztések legfontosabb jelentőségeit!

Azt tartom a legfontosabbnak, hogy a kisebb települések, falvak is hozzájutottak fejlesztésekhez. A pályázat kiírójának nem az volt a célja, hogy azok a régiók, amelyek eddig is fejlettek voltak, tovább gyarapodjanak, a hátrányt szenvedők pedig lemaradjanak, hanem területi kiegyenlítődés volt az elsődleges cél. Sok település élt ezzel a lehetőséggel. Sok településkép javító pályázat lett nyertes, különböző középületek felújítása történt meg, csapadékvíz elvezetés, óvodák, iskolák bővítése, fejlesztése. Sok pályázat segíti a közlekedésfejlesztést, így az úthálózat is javulni fog.

Hol tartanak a települések, az önkormányzatok a projektek megvalósításában?

A közbeszerzések lebonyolítása és az egyéb előkészítő munkák történnek most. Remélem, tavasz környékén eljutunk az alapkőletételekig és év végére már láthatóak, használhatóak lesznek a fejlesztések.

A pályázatok egyik célja a foglalkoztatás javítása. Mennyire fejlődött a térségünk, érzékelhető-e javulás a munkanélküliség tekintetében?

Három évvel ezelőtt a megye legnagyobb munkanélküliségi mutatóival rendelkezett a sümegi járás, a munkanélküliségi ráta megközelítette a 10 %-ot, ez magasabb volt az országos átlagnál. Ma azt lehet elmondani, jelentős a javulás, 4% körüli. Itt is jellemző már, mint országosan, hogy nem munkanélküliségről beszélünk már, hiszen a vállalkozók, a cégek munkaerő hiányban szenvednek, sok ágazatban kevés a szakember. Az ugyancsak uniós támogatással létrejövő megyei és járási paktumok fognak segíteni abban, hogy azon társadalmi csoportok feltételei is javuljanak, akik eddig nem jutottak munkához.  Segítjük többek között az anyák elhelyezkedési gondjait megoldani, valamint a fogyatékkal élők munkába állását is. A nyugdíjasok részére is megnyíltak a lehetőségek a további foglalkoztatásukra.

Az oktatás is egy nagyon fontos terület. Sümegen elindult a főiskolai képzés valamint jól haladnak az egyeztetések a szakképzés megkezdésével kapcsolatban is.

Örülök annak, hogy a főiskola elindult a városban. Nagy támogatója voltam, hiszen pedagógusként különösen örülök, ha az oktatási paletta szélesedik, a kínálat bővül. A fiatalok így találják meg jövőjüket, piacképes oktatási helyeket választanak. A szakképzés iránti igény is jelentkezik a vállalkozások részéről, ezzel a Sümeg környéki vállalatok szakember utánpótlása sokat javulhat.

A turizmus területén kitörési pont lehet Sümegnek, hogy hivatalosan is a Balaton régióhoz tartozik ez év elejétől. Milyen előnyökkel járhat ez?

A fejlesztések ebbe az irányba mennek egyértelműen. A kormány kiemelt ágazatnak tartja a turizmust, hiszen a GDP 10 %-át adja, 360 ezer embert foglalkoztatnak ezen a területen. A következő évek törekvése, hogy a mutatók tovább javuljanak. Ennek érdekében nagy irányú fejlesztés történik a Balaton régióban. Elkészült a kormányzat Nemzeti Turisztikai Programja, amely 2030-ig határoz meg feladatokat. Ebben egyértelműen lefektették, hogy a Balaton fejlesztésére szánt 360 milliárd forint elsősorban a régiók egységes szemléletét segíti. Azt látom én is a mi régiónkban, hogy vannak kiváló civil szervezeteink, borászataink, akik jól működnek külön – külön. Ahhoz, hogy ez igazán jó attrakció legyen, és elindulhasson egy hatékony együttműködés, egységbe kell kovácsolódnunk, egységes brand-et kell kialakítanunk. Ez a szemlélet fontos Sümegnek is, lehet további fejlesztésekben gondolkodni, ráadásul a városban ezen a területen is sok potenciál van.

Milyen évre számít 2018-ban?

A 2017-es év a pályázatok előkészítésének éve volt, 2018. az építkezés, a fejlődés éve lesz. Egyrészt célba érnek a Top-os pályázatok, de más fejlesztések is lesznek. Gondolok Sümegen a várprojektre, a Püspöki Palota fejlesztésére, a különböző TAO támogatásból megvalósuló sport és csarnokfejlesztésekre. Ezek a következő években már jól láthatóak lesznek, és remélem, sokan találnak ezekben örömöket, lehetőségeket.

Győrfi H. Marianna