Költészet napi Himfy versünnep


 

Szavalóverseny a Kisfaludy Sándor Emlékházban

 

       A magyar költészet napján, április 11-én ismét megrendezésre került a „ Himfy versünnep” a Kisfaludy Sándor Emlékház patinás falai között. Az immár második alkalommal szervezett hagyománytisztelő és – teremtő rendezvényen szép számban vett részt a költészetet és verseket szerető ifjúság. Három korcsoportban mérték össze tehetségüket a fiatalok: egy kötelező Kisfaludy Sándor Himfy szerelmei dalciklus részletével, illetve egy szabadon választott Ady verssel. Ady Endre halálának 100. évfordulója adta az apropóját a két költő géniusz fókuszba állításának.

      Kisfaludy Sándor szobájában a több évszázados relikviák és emlékek között még felemelőbben hangzottak költőink örök emberi eszményeket megszólaltató sorai a gyerekek ajkán. A lelkes, magas színvonalon megszólaló versmondók ékesen bizonyították, hogy a jó vers egyetemes érvényessége kortalan. Három tagú szakmai zsűri bírálta el a produkciókat, és értékelte a fiatalok érett, magas kvalitásokat mutató munkáját. Bókkon Gyula a zsűri elnöke értékelésében a pozitívumokon kívül kitért a „szavalás”, és az előadóművészet fiatal ágának a „versmondásnak” formai és tartalmi, minőségi különbségeire. Jó tanácsokkal, ötletekkel látta el a fiatal kis „művészpalántákat”.

      A három kategória díjazottjai között a következő címek kerültek kiosztásra: az első helyezettek az Emlékház által alapított „Kisfaludy Sándor kedvence”, a második helyezettek „Szegedy Róza kedvence”, a harmadik helyezettek „Kisfaludy Károly kedvence” megtisztelő címet és oklevelet kapták.

           A korcsoportok díjazottai:

 

       Középiskolások :     I. helyezett       KESZEY ANETT

  1. helyezett   SÖJTÖRI SÁRA

                                     III. helyezett     DOBOS JANINA

       7-8. osztály          I. helyezett     HEGEDŰS LÁSZLÓ BOLDIZSÁR

  1. helyezett    HALÁSZ REGINA

                                     III. helyezett     NAGY ZSÓKA                                   

        5-6. osztály         I.  helyezett    FRENKL ATTILA

  1. helyezett    KOVÁCS MIRELLA

                                     III. helyezett    HORVÁTH ROLAND

      Az Emlékház és a Gyermekkönyvtár különdíjasa:    Kalla Henrik

 

  Szép és méltó megemlékezés volt ez a verseny a magyar líra napjáról! Öröm és ünnep is volt egyben a résztvevők és a hallgatóság számára is, hisz verset mondani, hallgatni mindig „örömünnep”.                                                                                                

 

                                                                                             Császár Klára, Kisfaludy Emlékház