„Mesél az erdő” – a táncszerető közönségnek


A Sümegi Hastánc Egyesület szervezésében 11. alkalommal került megrendezésre  az Al-Ahram Hastánc Gála a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ színpadán április 13-án.  

Az Al Ahram Hastánccsoport 2009 óta működik, egyesületi formában pedig immár 4 éve. Három csoportot foglal magába: a türjei Szellőrózsák, a tapolcai Shaabi, és a sümegi Al-Ahram Hastánccsoportot. A Sümegi Hastánc Egyesület idén két versenyen is megmérettette magát, ahonnan 1 arany, és 4 ezüst minősítéssel tértek haza a táncosok. Az egyesület elnöke és a csoportok művészeti vezetője Mikola Nikoletta.

A hastánc művészetének szépsége, népszerűsítése, illetve az egyesület éves fejlődése, új koreográfiák bemutatása alapozta meg a Gála gondolatát, mely minden évben bővülő repertoárral, világhírű vendégművészekkel színesíti a város tavaszi programkínálatát.

Az idei gálaest címe „Mesél az erdő” volt.  A táncosok megidézték az erdő titokzatos, mesebeli világát: a koreográfiák, a kosztümök, a díszletek, mind-mind ezt a témát járták körül.

A gálát Végh László polgármester úr nyitotta meg, azután kezdetét vette a 11. Al-Ahram Hastánc Gála.

Legnagyobb örömünkre egy olyan fantasztikus táncost sikerült idén meghívni, aki világhírnévnek örvend a hastánc közösségekben: Nieto Mercedes immáron 20 éve gyakorolja és mélyíti orientális tánc tudását. Mindemellett számos egyéb táncstílust is kipróbált és tanul jelenleg is – úgymint flamenco, jazz-, és klasszikus balett, illetve kortárs táncok.
Ezeket ötvözte a tradicionális és kortárs egyiptomi táncokkal, és alakította ki saját stílusát, amely dinamikus, magával ragadó, finom, érzéki, titokzatos, de mégis őszinte és természetes, és ma már világszerte több ezer követője van. Számos díj tulajdonosa mind egyéni, mind csoportos kategóriákban, melyeket a világ különböző versenyein nyert karrierjének korai éveiben, köztük Egyiptomban Nile Group és Ahlan Wa Sahlan Festival-on; emellett koreográfusként is többször elismerték munkásságát.
Mercedes évekig táncszínházi előadásokat is koreografált. Saját tánciskolát vezet 15 éve, valamint vezető tanára, sztár vendégfellépője számos magyar, európai és a világ más országában megrendezett fesztiválnak, pl. Egyiptom, USA, Japán, Kína, Marokkó, Malajzia, Spanyolország, Anglia, Olaszország, és még folytathatnánk a sort – az elmúlt években több, mint 40 országban lépett fel és oktatott. 2010 júniusában a Nile Group Festival élő zenés gáláján vendégművészként szerepelt, csak úgy, mint 2011 júniusában, ezután Ő lett az egyike az első európai mester tanároknak, akik e méltán világhírű fesztiválon rendszeresen oktatnak.

Ezen kívül még vendégünk volt Nieto Mercedes profi fellépő csoportja a Nimfa Orientális Társulat Budapestről, Varga Alexandra, aki Mercedes tánciskolájának egyik oktatója, valamint az Ezer Rózsa Kertje Hastánccsoport Zalaegerszegről, Fehér Barbara és Major Czafit Boglárka Sümegről. Különleges vendégeink a néptánc világából érkeztek: a Batsányi Táncegyüttes Tapolcáról.

A Sümegi Hastánc Egyesület összes csoportja és szólistája fellépett a gálán. Al-Ahram formáció, Shaabi Hastánccsoport, Szellőrózsák Hastánccsoport

A hétvége még más programokat is tartogatott a táncosok számára, hiszen Nieto Mercedes továbbképzést is tartott az idelátogató táncosok számára, melyre szombat délelőtt és a vasárnap folyamán került sor. Az egész Dunántúlról jöttek táncosok, hogy gyarapítsák tudásukat egy fantasztikus mester tanár óráján. Az egész hétvége csodás hangulatban telt, rengeteget tanultunk, szórakoztunk. Aki most lemaradt, az nyáron, az augusztusi Al Ahram Hastánc Fesztiválon betekintést nyerhet a műsorszámainkba, melyre szeretettel várjuk a táncszerető közönséget.