„Könyvtárak az emberért – Felelősség a Földért”


Országos Könyvtári Napok Sümegen, a városi könyvtárban

2019szeptember 30. – október 6.

 

Tartalmas események részesei lehettek az idei Országos Könyvtári Napok résztvevői. A hagyományos könyvtári programok mellett rendhagyó programok is helyet kaptak rendezvényeink között.

 

EGYÜTT AZ ÁLLATOKÉRT! – BEMUTATKOZOTT A CHARLIE ÁLLATOTTHON

 

Az idei mottóban megfogalmazott,  mindannyiunk számára fontos téma közül az Állatok Világnapja (okt.4.) apropóján a felelős állattartás gondolatát emeltük ki. Gyermekkönyvtárunk szervezésében látogattuk meg a negyedik osztályosokkal az állatmenhelyet is üzemeltető Charlie Állatotthont. Az állatotthon vezetője Dr. Capári Balázs mutatta be a menhely működését és adott tanácsot a felelős állattartás követelményeiről. A menhelyen élő állatok, Ruti, a póni, Folti, a staffordshire terrier és a kopófalka kutyusai hamar belopták magukat a gyerekek szívébe. Gyerekek és kutyák egyaránt élvezték egymás közelségét.

 

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ FÁBIÁN JANKÁVAL

 

Október 2-án, a romantikus történelmi regények írója, Fábián Janka volt a vendégünk, aki olyan könnyedséggel, részletezéssel ír a régmúlt eseményeiről, mintha csak emlékeit idézné fel. Az írónő sikere 2009-ben az Emma-trilógiával kezdődött, melynek megihletője néhai nagyanyja volt, akihez kedves gyermekkori emlékei fűzik. 2020 februárjában jelenik meg a 26. regénye, A könyvárus lány címmel, mely az 1956-os események időszakában játszódik. Az est során többek között a regények keletkezéséről, kulisszatitkairól, a történelmi hátterek korhű kutatómunkáiról beszélt, a számára fontos hitelességről, de azt is megtudtuk, hogy írói álnevét is nagymamája iránti tiszteletből vette fel. Fábián Janka magával ragadó, szerény személyisége mellett egy belevaló, több lábon álló, modern nő: ír, tanít, tolmácsol. Összes regénye megtalálható könyvtárunk polcain.

 

ADY, DE MÁSKÉPP – HOLDEN ROSE ELŐADÁSA

 

Október 3-án Kovács Attila, írói álnevén Holden Rose örvendeztette meg közönségünket két ízben is „Ady, de másképp” című előadásával. Holden Rose évek óta visszatérő előadó könyvtárunkban.  Gyermek –és ifjúsági közönségünk kedveli előadásmódját, hivatástudatát, a személyiségét. Nagy sikerrel tart előadásokat országszerte az olvasásról, írásról, alkotásról. Délelőtt a helyi gimnázium diákjainak, délután a felnőtt korosztály érdeklődőinek mutatta be sajátos stílusban Ady Endre életútját, munkásságát párhuzamba állítva az adott kor eseményeivel. Ismét megerősítést nyert a globális gondolkodás értelme, mely megkönnyítené az ok-okozati összefüggések megértését!

 

 

ÚGY VOLT… – JANIKOVSZKY ÉVA EMLÉKKIÁLLÍTÁS SÜMEGEN

 

„Janikovszky Éva, aki nemcsak értette, de beszélte is a gyermekek nyelvét, ábrázolásmódjában olyan írói világot tudott megteremteni, amely páratlan a magyar irodalomban. Meséi révén a gyermekek bepillanthatnak a felnőttek világába, gondolkodásába, a felnőttek pedig – ha elég figyelmesen olvasnak –, jobban megérthetik a gyermekek észjárását.”

 

Janikovszky Éva (1926-2003) Kossuth-díjas írónő életművét a Móra Könyvkiadó gondozza. Az ő támogatásukkal került két hétre gyermekkönyvtárunkba az emlékkiállítás. Az ajtón benyitva Janikovszky Éva életnagyságú képe fogadta az érdeklődőket, majd körbejárva tablókon ismerkedhettek az írónő életével és munkásságával. A kiállítás legbecsesebb darabja Mercedes, az írógép volt, mely Janikovszky Éva hűséges társa maradt élete végéig. Vele kezdett el írni. Nem cserélte le a modernebbnek számító villanyírógépre, még a 2000-es évek elején megjelent felnőtteknek szóló könyveit is közösen írták. Ezen született meg számára a világsikert meghozó műve is, az 1965-ben megjelent „Ha én felnőtt volnék”, melyet 16 nyelvre fordítottak le. A tárlaton a látogatók kezükbe vehették svéd, horvát, szlovák, spanyol, orosz és a nagyon különlegesnek számító japán nyelvű kiadás egy-egy példányát.

Janikovszky Éva mindennek készült – csak írónak nem. Hosszú volt az út az íróságig, pedig az, hogy tehetsége van az íráshoz, már egészen korán kiderült. Erről kamaszkori naplójának vonalas füzetbe írt részletei tanúskodtak. A gyerek és kamasz Kucses Éva tizenkét éves korától szenvedélyes naplóíró volt. Hogy miért írt naplót? Mert „szokás”, „mert nagymama koromban irtó guszta lesz olvasni”- írta. (Napló Szeged, 1939. XI.14.)

Janikovszky Éva írt újságokba, írt film forgatókönyvet, gyakran szerepelt Tv-ben, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, volt, amelyik könyvét megfilmesítették, és volt, amelyiket színpadra állítottak. A Málnaszörp és szalmaszál c. regényéből (1970) Égigérő fű címmel készült film és színdarab is. A színdarab színpadképének makettje, jelmezterve, a film plakátja és szereposztásának tablója is része volt kiállításunknak, úgy, mint a sikereit elismerő díjai is, köztük a legnívósabbak: Kossuth-díj, József Attila-díj, Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti-keresztje.

Az írónő sikere halála után is töretlen, könyveit mai napig felnőttek, gyerekek egyaránt szeretik. Az eddig 35 nyelvre lefordított Janikovszky-könyvekből még ma is készülnek fordítások, sőt, újrafordítások, hiszen a nyelv gyorsan változik, de a klasszikus művek szelleme maradandó.       

A gyermekkönyvtár vándorkiállításán több mint 300 óvodás, iskolás ismerkedett meg a gyerekek nyelvén remekül értő írónő életpályájával, láthatta személyes tárgyait, idegen nyelvű könyveit, díjait.

A remek humorral és mély bölcsességgel megírt, időtálló Janikovszky Éva műveket jó szívvel ajánljuk a mai gyerekek figyelmébe!

 

Legismertebb művei:

Te is tudod?, Akár hiszed, akár nem, Felelj szépen, ha kérdeznek, Velem mindig történik valami, Kire ütött ez a gyerek?, Már óvodás vagyok, Égigérő fű, A lemez két oldala, Örülj, hogy fiú, Örülj, hogy lány, Felnőtteknek írtam, Mosolyogni tessék, Ájlávjú, De szép az élet