Értékes őszi programok az Emlékházban 


Közösség és települési értékek, ezek azok a hívószavak, melyek meghatározzák minden rendezvényünk gondolatiságát. Így volt ez szeptemberben is. 

Szeptember közepén közösségi összefogással szervezett Civilek az Emlékházban programsorozatunk első rendezvénye a Művészpiknik, egy különleges inspiráló vakrandi volt. Őszi, napsütéses, borozgatós piknikkel egybekötött vakrandi, alkotók és művészet kedvelők között. A rendezvény célja az volt, hogy a Capári Róbert által létrehozott, Sümegi Alkotótelep Kossuth- és Munkácsy-díjas alkotói, művészei és a helyi alkotók, művészet pártolók megismerkedjenek, beszélgessenek egymással. A program szervezését példaértékű civil és vállalkozói összefogás segítette. 

Kisfaludy téren Iván Anita vezetésével egy nagyon jó hangulatú „Örömtáncházzal” kezdtünk. A „Szenior örömtánc”  egy egészségvédő,  és Magyarországon még új mozgásforma, amely kifejezetten az idősödő korosztálynak lett kitalálva, de kipróbáltuk – és a fiatalabb korosztály számára is nagyon kellemes és vidám pillanatokat tud adni, a tánc és a közösség. 

Hármas szlogenje: MOZGÁS-ÖRÖM –AGYTORNA,  mert  ezek jellemzik leginkább.

A táncház után indult a Piknik a múzeum udvarán. Csodálatos délután volt. Hívjuk úgy, hogy I. Művészpiknik, mert biztosan lesz folytatása. Pár órára Montmartre-ot varázsoltunk az udvarunkba. A vendég- és helyi művészek kiállítása mellett bepillanthattunk az alkotói folyamatokba; festettek, rajzoltak, karikatúrák készültek. Háttérben szólt a hangulatos zene, Monostori István és Simon Szabina jóvoltából, közben pedig boroztunk, eszegettünk, beszélgettünk. Miről szólt a diskurzus? Sümegről, a művészetről, kultúráról, zenéről, az alkotói folyamatokról, borokról… megidéztük Kisfaludyt, Darnayt, Ramassettert. Csodálatos délután volt, ami késő estig tartott.

Szeptember 27-én született Kisfaludy Sándor, idén lenne 247 éves. A hónap utolsó hetében minden e körül forgott, ahol rendhagyó irodalom órákkal, tárlatvezetéssel, versekkel, múzeumi játékokkal, táblaavatóval és múzeumi estével ünnepeltük a költő születésének évfordulóját.  

A rendhagyó órák témái: „Kisfaludy szerelmei”, „A két Kisfaludy” és a „Kisfaludy család” voltak.
Büszkeségünkre, egy igazi Kisfaludy leszármazott is aktívan bekapcsolódott a programunkba. A Kisfaludy család történetét elevenítette meg interaktív történelem óra keretében Kisfaludy László, Sándor öccse, Mihály szépunokája.
Az órákon kívül az Emlékház kollégái „Kisfaludy mesélő tárgyai” címmel, interaktív tárlatvezetést is tartottak.
A sikeres programon, több mint 170 diák vett részt és a fiatalok mellett még vendégek is bekapcsolódtak a sorozatba.
A résztvevőknek Illésné Pujszter Hajnalka által készített mézeskalácsot adtunk ajándékba.
Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan részt vettek a születésnapon.
Köszönjük a pedagógus kollégák támogatását, aktív együttműködését. 

A születésnapi Múzeumi esténket Kisfaludy Sándor verscsokra és az Ünnepnap című zenés performance indította – W. Horváth Tibor és Takáts Fruzsina előadásában. A meghökkentő előadásban lángoló “fagylalt”, esőben ázó születésnapi torta, éles hangok, puha érzelmek váltogatták egymást. A vállalkozó kedvű nézők pedig körberagasztva nézték végig a modern köntösbe öltöztetett, újragondolt ünnepnapot.
„Amerre Kisfaludy járt – ikonikus helyek ma” Füzy-Molnár Zoltán fotókiállítását Barsi Balázs OFM ferences atya nyitotta meg. Az atya a művészetekről, a fotózásról, mint önkifejezésről és magukról a képekről is beszélt. Öröm volt hallgatni a bölcs, lelket megérintő gondolatokat.
Az estet a Peregrinus együttes koncertje zárta. A zenekar csodálatos hangulatot varázsolt az udvarunkba. Méltóképpen emlékeztünk Kisfaludy Sándor születésnapjára.

Szeptember 28-án szüreti vigadalom töltötte meg az utcákat, tereket. A szép őszi hangulatban számos értékes programból lehetett választani; Kisfaludy szüret, Veszprém Megye Értékeinek Napja, Bakony és Balaton ízei Gasztroünnep, Balatoni Kör Gasztropiknik, Pannon Császári és Királyi Borlovagrend 20. évfordulójának ünnepsége, Tűzoltónap. 

Az Emlékház a Veszprém Megye Értékeinek Napja rendezvény szervezésében együttműködött a Megyei Önkormányzattal. A program keretében kiállítókat hívtunk, akik alkotásaikkal, kézműves bemutatóikkal hozzájárultak a hagyományápolás, a települési értékek gyűjtése, mint Kárpát-medencei mozgalom bemutatásához. Hatalmas örömünkre nagyon sokan elfogadták a meghívásunkat: Apáti Zoltán fazekas, Bazsi Kézműves Csoport, Németh Zsuzsa vezetésével, Borsné Katalin fotós, Czipp Rózsa gyöngyfűző, ékszerkészítő, Csík Tamás, népművészet ifjú mestere, kovácsmester, Csíkné Bardon Réka, népművészet ifjú mestere, csuhéfonó, Farkas Katalin, mézeskalács készítő, Gárdonyi Ágnes, üveg-textil tervező, sújtás ékszerkészítő, K. Nagy György fazekas, népi iparművész, Kardos Róbert fafaragó, Mencshelyi Csipkeverő Hagyományokat Ápoló Baráti Kör, Balogh Ernőné vezetésével, Nemeshanyi Csipkések Baráti Köre, Oszkai Réka keramikus. Az alkotók mellett bemutatkoztak olyan szervezetek is, akik a hazai értékek megőrzése és átadása, a fiatalok helyben tartása célokkal kiemelten foglalkoznak. Játékokkal, kiadványokkal készültek a  Nemzeti Művelődési Intézet és a KÖSZI Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat kollégái, a Famulus Egyesület Értékőrei. 

A kiállítások mellett gombaételek főzőversenye, színpadi fellépők, szüreti folklórműsor, játszóház, koncertek színesítették a rendezvényt. A finom ételek, édes mustok és a különleges Balaton-felvidéki borok hozzájárultak a kellemes szüreti hangulathoz. 

A Veszprém Megye Értékeinek Napja rendezvény kiemelt attrakciója, a Veszprém Megye Értéke díjak és oklevelek átadása volt. Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke ünnepélyes keretek között, tíz megyei díjat adott át, ebből nagy büszkeségünkre, Sümeg hármat kapott. Immár három megyei értékünk van, épített környezet és kulturális örökség szakterületeken: a Vár, Plébániatemplom Maulbertsch – freskói és a Püspöki Palota. 

Az Emlékház őszi programsorozata még nem ért véget. Kapcsolódtunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos kezdeményezéshez. Szeptember 27. és november 10. között színes programokkal, időszaki és állandó kiállításokkal, közösségi beszélgetéssel és szünidei diavetítős matinéval várjuk a látogatóinkat, kicsiket és nagyokat egyaránt. 

Oszkai Réka