2018. március 15.


Sümeg város színvonalas műsorral emlékezett nemzeti ünnepünkön. Az egykori Sárállás környékén gyűltek össze az ünneplők, mert itt zajlottak 170 évvel ezelőtt a 48-as események. Itt alakult meg a nemzetőrség, már két nappal a pesti események után. Bókkon Gyula pedagógus vezetésével a  –  Rami Színkör, a Kisfaludy Színjátszókör, a Tördemic –és Sümeg Néptáncegyüttes, a Balance Táncegyüttes, a Radetzky Huszáregyesület, a Várkapitány Lovagitorna Egyesület, Pintér Zoltán valamint sümegi polgárok közreműködésével  – az évfordulón történelmi játékkal elevenítették fel a múltat. 

Ezt követően az ünneplők a Kisfaludy térre vonultak, ahol Végh László polgármester ünnepi köszöntője hangzott el. Kiemelte a szabadság jelentőségét, 1848 szellemiségének fontosságát. Párhuzamot vont az akkor kivívott függetlenségünk és a mai kötelezettségeink között, melyekre magyarságunk kötelez bennünket. 
A Szabadság, szerelem című zenés irodalmi összeállítás után pedig koszorúzás következett. Kisfaludy Móric honvéd alezredes, Horváth János borbélylegény és Entz Ferenc emléktáblájánál helyezték el a város elöljárói a megemlékezés koszorúit.