Múzeumok Éjszakája Sümegen


Ahol az irodalom, a művészet és a történelem összeér

 

 

Összművészeti csemege a kultúra, a színház, költészet, művészet és a gasztronómia kedvelői számára.

Kisfaludy éjszakája címmel szerveztük meg idei Múzeumok éjszakája rendezvényünket. Immár negyedik éve, hogy részesei vagyunk a sikeres országos programnak. Bár a viharos idő nem kedvezett, mégis szép számban meglátogattak minket az est folyamán.

Rendhagyó kiállítás megnyitóval kezdtük. A tárlat a 45 éves Petőfi Színkör munkásságát, történetét öleli fel, mesél a színdarabokról, a színészekről, sikerekről. A kiállítási anyagot Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt állította össze.

A megnyitón Sarkadi Nagy Antalnéval, városunk Díszpolgárával, ahogyan barátai hívják Margó nénivel beszélgettünk színházról, rendezésről, már több mint negyven éve tartó pályáról, közösségről, közönségről. A nosztalgiázásba bekapcsolódtak a meghívott vendégek, a Színkör társulata. Szép emlékeket, boldog perceket elevenítettek fel.

Hőfelvétel, Hőleadás című interaktív zenés performance az emberi kapcsolatokról szólt. A modern, friss, izgalmas előadást W. Horváth Tibor, Derkovits ösztöndíjas performance művész és Takáts Fruzsina, media designer, performer álmodta meg. Zenei aláfestés, különböző hangok, színek, jég és tűz hatottak az érzelmeinkre. Különleges pillanatokat éltünk át.

Bájoló című verses gitáresten a legszebb magyar szerelmes versekből kaptunk ízelítőt, Kiss György előadásában. Irodalmi emlékházhoz illően, Radnóti Miklós, Ady Endre, József Attila, Nagy László, Villon varázsoltak el bennünket a gitáros énekmondó produkciójában.

A koncertet követően, 22 óra után a rossz időre való tekintettel az Emlékházban néztük meg együtt, András FerencA NAGY GENERÁCIÓ című játékfilmjét.

A rendezvényeinken a helyi gasztronómiai kínálat bemutatása is mindig kiemelt fontosságú.   Egész este lehetőség volt  Tóth Tamás pincészetének, 2018-as évjáratú Pinot Noir rozé borát megízlelni. A Sümegtej különböző ízesítésű gomolya és a díjnyertes Panarella és Ranolder sajtjait és a Belvárosi pékség által megálmodott Kisfaludy pogácsáját volt lehetőség a közönségnek megkóstolni.