Békefutás – tégy egy lépést a békéért!


Április 29-én, vasárnap délelőtt 9-kor érkezett Sümegre a Békefutás nemzetközi delegációja. A Békefutás célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét. A Peace Run olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat. A békét jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A futás anyagi és politikai érdekektől mentes rendezvény. Az alapító alapelveit követve, minden országban a helyi szervezők önkéntesen végzik munkájukat. 
Sümegen futók lelkes kis csapata várta fél 9-kor a követeket a Volán benzinkút előtt és kísérték be őket a gyerekrajzokkal feldíszített Hétvezér térre. Kovács László alpolgármester köszöntő szavai után az elmélyülés percei következtek, az összes résztvevő szívére tett jobb kézzel küldte el gondolatban a béke és a harmónia érzését a világ minden pontjára.
A megható pillanatok után játék következett: a nemzetközi futócsapat tagjai saját nyelvükön mutatkoztak be és a gyerekeknek ki kellett találni, melyik országból érkeztek. Talán Portugália ment a leggyorsabban, Ronaldo említése után egyszerre kiabálták a fiúk az ország nevét. 🙂
A játék után a delegáció vezetője, Oláh Endre ajándékot és köszönő oklevelet adott át a városnak, az óvodának, az iskolának, Simon Leventének, a Békefutás sümegi nagykövetének és Iván Anita szervezőnek.
Ezt követte a város köszöntő műsora: az óvodások Süni csoportja Kizmusné Gyöngyi és Takács Zsuzska óvopedagógusok vezetésével körjátékokat adtak elő. Maródi Lili Aranyosi Ervin: Lelki béke című versét szavalta, majd Frenkl Attila olvasta fel a Színek harca című mesét.  Fehér Barbi táncos lábú lányai következtek, akik rövid táncukkal tapsoltatták meg a közönséget.
Az ünnepség zárásaként körbejárt a békefáklya a résztvevők között. A fáklyát érintette már Teréz anya, II. János Pál pápa, Gorbacsov, Nelson Mandela, Muhamed Ali, Sir Paul McCartney,  Koko, Erőss Zsolt,  Kőbán Rita, Egerszegi Kriszina, Nagy Tímea, Fekete László is és most sok-sok sümegi, aki eljött a Hétvezér térre.
A futók innen Tapolca felé indultak. Felnőttek és gyerekek lelkes csapata kísérte őket a Sümeg tábláig, néhányan pedig Tapolcáig is elfutottak velük.