10 éve a Balaton-felvidékért


Hagyományosan, minden év novemberében összegyűlünk tagjainkkal, védjegyeseinkkel, civil szervezeti és önkormányzati képviselőinkkel, valamint a szakmai koordinálást segítő vezető intézmények képviselőivel, hogy méltóképpen zárhassuk le a mögöttünk álló esztendőt.

Nem volt ez idén másképp sem, de már a kezdés előtt érezni lehetett, hogy ebben az évben sokkal különlegesebb hangulat költözött a Hotel Kapitány*** Mátyás Király termébe. Mintha lelassult volna az idő, megálltunk egy kicsit, hogy közösen ünnepeljünk, visszatekintsünk az elmúlt évre. S nem csak az elmúlt évre, hiszen egyesületünk 10 éves fennállását is ünnepeltük ezen a napon. Történelmi méretekhez viszonyítva 10 év nem hosszú idő, nekünk mégis sokat jelent. Sokat kaptunk és kapunk nap mint nap a Balaton-felvidéktől és ezért elhatároztuk, hogy sokat is akarunk adni neki, tenni érte. 10 évvel ezelőtt 60 település önkormányzataival, civil szervezeteivel és vállalkozóival együttműködve ezen gondolatok mentén indítottuk útjára az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületet, s most 10 évvel később is ugyanolyan lelkesen, fáradhatatlanul és szívvel-lélekkel dolgozunk együtt a Balaton-felvidék fejlődéséért.

Ünnepi köszöntőkkel indult a rendhagyó taggyűlés. Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Elnöke kiemelte, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek nagyon jó hírneve van, nem csak itt, helyben, hanem országos szinten is, amelyet annak köszönhet, hogy elszánt, együttműködő tagjai vannak, akik a vidékfejlesztést a magas, eszmei síkról lehozzák a mindennapi gyakorlatba. Ezután Dr. Rédei Zsolt az Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket: jó az Éltető közösséghez tartozni, jó látni, hogy az ember akármerre jár, Éltetős tagba, védjegyesbe botlik. Az elmúlt 10 év egy biztos alapot jelent az Egyesületnek, s további sikereket kívánt mindenkinek.

Zárórendezvényünket megtisztelte jelenlétévével Fenyvesi Zoltán Országgyűlési képviselő Úr is, aki gratulált az Egyesület eddigi munkájához, kiemelve, hogy a szervezet mennyi mindent tett a térség fejlődéséért. A térség Éltető ereje nem csak az Egyesület, hanem maga a turizmus is, amelyhez szintén hozzájárultunk vidékfejlesztő tevékenységünkkel.

Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke és Nemesvámos Község polgármestere elmondta, hogy 2010-ben találkozott először az Éltető Balaton-felvidékért Egyesülettel s már akkor érezte, hogy jó helyen van. Ha visszatekint az elmúlt 10 évre, akkor az Egyesület mély nyomott hagyott minden egyes településen, ahol tevékenykedik. Ez a közösség nem széthúz, az összefogás kiválóan tükröződik, hiszen a tagok nem konkurenciái egymásnak, hanem együttműködőek.

Utolsóként Kocsis Adrián, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság EMVA Stratégiai Főosztály Vidékfejlesztési Osztályának referense méltatta eddigi tevékenységeinket. Köszöntőjében kiemelte, hogy az Egyesület kiválóan végzi vidékfejlesztési munkáit, remek a kapcsolata az Irányító Hatósággal, amely jelentősen megkönnyíti a két szervezet közötti kommunikációt.

A rendezvény taggyűléssel folytatódott. Elsőként Harta Annamária munkaszervezet vezető tartott egy rövid bemutatót a 2018-as év eseményeiről, majd a költségvetés tervezet elfogadása következett. A tagfelvétel keretében 14 új tagot köszönthetett az Egyesület tagsága.

Ebben az évben 10 új taggal bővült „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet elnyert vállalkozók, helyi termelők köre.

Akik ezentúl büszkén használhatják a „A Vidék Minősége- Éltető Balaton-felvidékért Védjegyet”:

   Bácsi Gabriella –Bácsi Gabriella Csipketojásai – Lovas – csipketojas.hu

   Bresztyenszky Zsuzsanna – Harmatcseppek– Zalaszegvár – fonasrokkan.hu

   Kovács Szilveszterné – Csabrendek

   Lang Zsuzsanna –Zsusska – Monoszló – zsusska.hu

   Lovas Tibor – Lovas Méhészet – Fekete Ló Birtok – Bazsi – Facebook oldala

   Sarusi-Kiss Katalin – Tik-hegyi Ház / Hegyestű Apartman – Monoszló

   Szalai Tamás – Balatonszőlős

   Tánczos Zoltán – Tánczos Pince – Zánka – tanczospince.hu

   Tóth László – Akali Street Food SZEKÉR – Balatonakali – Facebook oldala

   Várpanoráma Kft. – Várpanoráma Vendégház – Nagyvázsony – varpanorama.hu

Mellettük három, már „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék védjeggyel” rendelkező termelőnk nyerte el új termékeire a védjegy használat jogát:

   Bácsi Zita – RO-ZITA Kerámiaműhely és Vendégház – Lovas – Facebook oldala

   Dobosi Dániel – Dobosi Pincészet és Vendégház – Szentantalfa – dobosi.com

   Oláh Kati – Paloznaki Képíró Műhely – Paloznak- bodabalazs.hu

A védjegy jogosultság elnyeréséhez ezúton is gratulálunk!

Az átadás után a visszaemlékezések pillanatai következtek. Tagjaink egy kis bemutatót tekinthettek meg, melyben 10 fontosabb állomás került kiemelésre. Vidám hangulat uralkodott a széksorok között, nosztalgiával a szemükben csodálkoztak el, mennyi minden van mögöttünk.

Nem maradhatott el azok köszöntése sem, akik ugyan hivatalosan már nem az Éltető munkatársai, de örökké a kollégáink maradnak és tudjuk, mennyit tettek az Egyesület sikeres működéséért. Köszönjük Bazsó Gabinak, Hoffner Tibinek, Oszkai Rékának, Szabados Zsuzsának és Fazekas Zsuzsinak a több éves, kitartó munkájukat!

A hivatalos rész után az ESZTAM zenekar vette át a hangulatfelelős szerepét, majd az estét egy jó hangulatú díszvacsorával zártuk.

Köszönjük tagjainknak a részvételt, de legfőképpen, hogy 10 éve velünk vannak, s velünk együtt dolgoznak a Balaton-felvidék fejlődéséért!