Télbúcsúztató és tavaszvárás az óvodában


 

 

Elegünk van már a télből,

Hóból, fagyból, hideg szélből,

Jöttünk vígan maskarában,

Télbosszantó Maszkabálba.

 

Szóljon a zene síppal, dobbal,

Fusson a tél vándorbottal.

 

Ilyen és ehhez hasonló versekkel és dalokkal búcsúztattuk a telet február 9-én az óvodában. Intézményünkben vidámsággal, mókával és tevékenyen telt el a január 6-án kezdődő farsangi időszak. Pedagógiai programunknak megfelelően január közepén téli galériát nyitottunk az ovigalériában. A kiállításon az óvodások munkáit és a Darvastói Foglalkoztató Intézet lakóinak szőtteseit, kosarait és egyéb kézműves termékeit tekinthették meg a gyermekek és az érdeklődő szülők. 

A program szervezésében és a téli versekből, dalokból összeállított műsor megvalósításában közreműködött a Katica csoport. Az ünnepi megnyitót követően a tornateremben – a kiállító vendégek jóvoltából – a gyermekek megismerkedtek néhány népi kismesterség technikájával és alapanyagaival /kosárkötés, szövés, hulladék papír felhasználásával történő dísztárgyak készítése/. Február 5-én a nagycsoportosok részt vettek a zeneiskola által szervezett zenés-táncos programon a hangversenyteremben. A színvonalas, jó hangulatú előadást követően a gyermekek és a felnőttek szép élményekkel tértek vissza az óvodába. Több héten keresztül folyt a készülődés a farsangi karneválra. Az óvodapedagógusok irányításával a gyermekek dekorációs kellékeket, maskarákat készítettek, feldíszítették a csoportszobájukat, felelevenítették a farsanghoz fűződő hagyományokat, népszokásokat. Ebben az évben egy kicsit megtréfált bennünket az időjárás. A farsangi időszak végére, terveztük a jelmezes felvonulást és mulatságot, de éppen ezekben a napokban mutatta meg igazi arcát a tél. Megérkezett a hó és a fagy.

Dacolva az időjárással az intézmény apraja-nagyja / bölcsődéstől a felnőttekig/ ötletes, mókás jelmezekbe öltözve, vidám, tréfás dalokat énekelve megpróbáltuk elűzni a telet. A program reggelén minden gyermek a tornaterembe vonulva bemutatta maskaráját, melyet a tél elijesztése céljából vett magára. A csoportok egy-egy verssel, dallal köszöntötték az ünnepet és egymást. Ezt követően a közös tánc és a zene megteremtette a hangulatot a csoportokban folytatódó programokhoz /eszem-iszom, tréfás vetélkedő, tánc/. A farsangi program ezen a napon nem zárult le, hiszen a farsang farka még vissza volt. Húshagyó kedden a kiszebáb elégetésével szerettük volna véglegesen elűzni a telet.   A bábot dalok, mondókák énekelgetése, mondogatása közben gyújtottunk meg.

Ezzel a programmal a téli ünnepkört lezártuk és elkezdtük a tavaszi programjainkra és tevékenységeinkre való hangolódást. A séták alkalmával és az udvari játék során a gyermekek folyamatosan figyelik a természet változásait, a földből kikandikáló virágok és a bokrok hajtásait. Március 14-én közösen ünnepeljük nemzeti ünnepünket a tornateremben a Maci csoport szervezésében.

Készülődünk a tavaszi „Zöld napokra” / Víz világnapja, Föld Napja, Madarak-fák napja/. Ezeknek a napoknak a programjait a környezettudatos magatartásra nevelés jegyében szervezzük meg.  A gyermekek számára egyik várva-várt ünnep a húsvét. Mint minden ünnep és program előtt, ebben az esetben is nagy gondot fordítunk az előkészületekre. A nyuszi ajándékainak a keresése az óvoda udvarán és a locsolkodás izgalmas, várakozással teli tevékenységek.

A téli időszakhoz hasonlóan a tavasz is érdekes hagyományokra épülő és élményekbe gazdag programokat kínál a gyermekeknek.

 

                                                                                                      Hujber Jánosné

                                                                                                        óvodavezető