JÁTÉKOS HÚSVÉTOLÓ


2018. március 26-án és 27-én délelőtt a Kisfaludy Sándor Emlékházban a Gyermekkönyvtárral együttműködve játékos húsvétolót szerveztünk. A programon az ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokkal, versekkel, mesékkel, játékokkal vártuk az óvodásokat, hogy közösen hangolódjuk a kereszténység legnagyobb ünnepére. A rendezvény hangulatához illeszkedő múzeumi légkör megteremtéséhez egy kis kiállítással járulunk hozzá. Kedves képek, mintás tojások és a Kovács István és felesége által az Emlékház számára ajándékozott színes szalvétákból állítottuk össze a gyerekeknek szóló tárlatot.

Első nap a Napocska csoport, második alkalommal a Cirmi csoport látogatott el hozzánk a Kompanik Zsófia Óvodából.

Játszhattak elképzelt nyuszival, meghallgatták a „Répa mesét” és el is játszották. Az elképzelt nyusziról beszélgettek, arról vajon mit is szeret falatozni a nyulacska. Miután megszületett a közös kompromisszum, hogy a sárgarépa lehet a legkedvesebb csemege, az ovisok el is rágcsáltak pár kocka nyers répát. Az elméleti feladatok után gyakorlati, kézműves munka következett. Természetesen a tematikát tovább görgetve nyuszi és répa készült boríték, karton és hurkapálca felhasználásával.

A fárasztó munka után játék következett az udvaron. A „Nyuszik az esőben” játék jól átmozgatta a piciket. Nyuszi ugrásban kellett körbeugrálniuk az udvart, miközben énekelték: „Esik az eső, hajlik a vessző…” Amikor a játékmester elkiáltotta magát: „Húzd picire magad!” a gyerekeknek meg kellett állniuk ott ahol éppen voltak, picire összehúzva, szemüket becsukva. A Játékmester ekkor letakart egy nagy takaróval egy kisgyerkőcöt. A többieknek ez után a feladatuk az volt, hogy kitalálják, melyik kis társuk lapul a takaró alatt.

Az utolsó játék egy ügyességi játék volt, a Nyuszi célba dobás.

A program végén nem mentek üres kézzel haza a vendégeink. Az elkészített figurák mellett kaptak finom nyuszi sütit is.

Reméljük nagyon jól érezték magukat az ovisok és kísérőik. Mi igazán élveztünk minden pillanatot, ahogyan kuporogtak apró székeiken a kiállító teremben, ahogyan beleélték magukat a répa mese szerepeibe, ahogyan kézműveskedtek vagy játszottak az udvaron. Élet költözött a falaink közé.