Elballagtak a Kisfaludy Sándor Gimnázium végzősei


A Kisfaludy Sándor Gimnázium végzős diákjai elballagtak, búcsút vettek az alma matertől. A hagyományos ünnepi eseményen elkísérték őket szüleik, hozzátartozóik, búcsúztak tőlük alsóbb éves diáktársaik is.  Végh László polgármester köszöntőjében azt kívánta, állják meg helyüket az életben is.

A 12. a és a 12. c osztály tanulói befejezték középiskolai tanulmányaikat. Búcsúzásképpen végigsétáltak még egyszer közösen, meghatódottan az iskola termein, folyosóin. Majd a gimnázium zászlaját követve bevonultak az udvarra, ahol a szülők, hozzátartozók népes közönsége várt rájuk.

Ünnepi díszbe öltöztek, a lányok a hagyományos matrózblúzban, a fiúk öltönyben. Vállukon a tarisznya, a szerencsét hozó pogácsával. Így van ez már hosszú- hosszú évtizedek óta.

A végzősök nemcsak az iskolájuktól, hanem eddigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárásaként tekinthetünk erre az eseményre, mely után új élet vár rájuk. A ballagás egyben a gyermekkor végét és a felnőtté válás kezdetét is jelképezi.

Az intézmény igazgatónője hangsúlyozta köszöntőjében, hogy akár munka, akár tanulás jellemzi a gimnázium utáni időszakot, akkor is már saját döntéseik következményeit kell viselniük.

Tudományokkal megterített asztallal várták a gimnáziumban a diákokat, amelyről képességeiknek megfelelően vehettek. Sokan jól válogattak, sok- sok tudást visznek magukkal- mondta az intézményvezető.

Elbúcsúztak a végzősöktől az alattuk járó diákok, és a ballagók képviseletében meghallgathattak egy szívhez szóló gondolatsort.

A város polgármestere adta át a legnagyobb kitüntetést, Sümeg Város Díját. Ebben az évben Szeidl Orsolya végzős gimnazista érdemelte ki kiváló tanulmányi eredményével.

Végh László polgármester köszöntőjében kiemelte ennek a napnak a jelentőségét, mely egy nagy út része – fogalmazott. Mindannyian úton vagyunk egész életünkben. Utazás az élete nemcsak az egyéneknek, hanem egy városnak is, intézménynek is. A gimnázium, ahonnan most elballagtok- mondta-, 160 évvel ezelőtt indult útjára. Ti 18-19 évvel ezelőtt indultatok el azon az úton, amit életnek neveznek. Most egy újabb szakasz kezdődik életetekben. Ezek az utak egybefonódtak társaitokkal, tanáraitokkal, felkészültetek a nagy betűs életre. A legfontosabb, hogy maradjatok lélekben mindig ilyenek, maradjatok bátrak – mert nincsen nagyobb bűn a gyávaságnál. Laoce úgy írta: “Terebélyes fa, hajszájgyökérből fejlődik, kilenc emeletes torony kupac földből emelődik. ezer mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik.” Reménykedem abban, hogy azt a kupac földet megépítettétek, amire lehet tovább építkezni, az ezer mérföldes utazás első lépése is megvan, ez a mai nap és a következő hetek, a sikeres érettségi. Ehhez kívánok nektek nagyon sok sikert- zárta gondolatait a város vezetője.

A köszöntők után következtek a díjátadások. Ismét sok- sok elismerést adott át a végzős diákoknak az Öreg Diákok Baráti Köre, a Stach Dezső Alapítvány, valamint a tankerület támogatásával könyvjutalmakban is részesülhettek a legjobbak.

A végzősök ballagása után hétfő reggel elkezdődtek az érettségi vizsgák. Remélhetőleg sikerrel túljutnak ezeken, és haladhatnak további céljaik felé valamennyien.