Újabb pályázati megvalósítás kezdődik


Sor került az „Energetikai korszerűsítés a sümegi önkormányzat épületeinél” elnevezésű pályázat ünnepélyes projektnyitó rendezvényére a Kompanik Zsófia Óvodában.

Végh László, a város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, a Veszprém megyei közgyűlés figyelembe vette a Top-os pályázati csomagoknál, hogy azok az elmaradott térségek fejlesztését szolgálják. Sümeg a rendszerváltás óta sajnos ebbe a kategóriába tartozott. 2014-ben az újonnan alakult városvezetés azonban azt a célt tűzte ki, hogy Sümeget fel kell emelni arra a szintre, ahol a 19. század közepén, végén volt. Egy igazi, kulturális központtá, élhető, 21. századi kisvárossá kell tenni. Most itt állunk egy olyan projektnek a megnyitóján, ami szintén ehhez fog hozzájárulni – mondta.

Közel 132 millió Ft-ot nyert az önkormányzat ezzel a pályázattal, és ez 100%-os támogatás. Négy intézmény korszerűsítése történik meg. Az óvodánál már a jövő héten elkezdődik a munka, napelemek felszerelésére kerül sor. Még 3 másik intézménynél is megtörténik ez, a gimnáziumnál, az általános iskolánál, az Idősek Otthonánál pedig nyílászáró csere, hőszigetelés is megvalósul.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a települések életében a fejlesztés mindig nagy dolog, örömmel vesz részt az ehhez hasonló alkalmakon. A mai különleges – mondta -, mert azt jelzi, hogy elindultak azok a folyamatok a TOP-os csomagban, melyet régóta vártunk. Olyan projektek ezek, melyekhez a településeknek nem kell önrészt biztosítania. Ez a beruházás széppé teszi a várost, a munkakörülmények is fejlettebbek lesznek. Az energetikai fejlesztéseknek azonban nemcsak esztétikai szerepe van, hanem a gazdálkodás szempontjából is fontosak, hiszen kevesebbe kerül majd a működtetés.

Azt kívánom Sümegnek, hogy nagyon sok pályázata legyen még. Ezek a fejlesztések azt bizonyítják, Sümeg jó úton jár, jól él a pályázati lehetőségekkel. A jó együttműködés és a profi munka hozza meg gyümölcsét. Jó remények vannak arra, hogy a fejlesztések tovább folytatódjanak. Sümeg szép vidéki kisváros lehet, olyan kincse lehet Veszprém megyének, ahol szívesen élnek a helybeliek, szívesen jönnek a turisták, minden területen fejlődés tapasztalható.

Az óvodai beruházást a Sümegi Közszolgáltató Kft. végzi. Viola Norbert ügyvezető igazgató a műszaki tartalmat ismertette a jelenlévőkkel. Három projektelemnél végezzük a kivitelezést – mondta -, mint az önkormányzat saját tulajdonú kft-je. Az óvodában 21, az iskolában 45 kilowatt teljesítményű napelem kerül beépítésre, ezzel szolgáljuk majd az energiahatékonyságot. Nevelő célzatú elemek is szerepelnek a projektben, melyek a zöld energia felhasználására fogják tanítani a gyerekeket. A harmadik projektelem a Kisfaludy Gimnázium, ahol 49,5 kilowatt telejsítményű napelem kerül fel az épületre. Így mindhárom intézménynél a felhasznált energia közel 100 %-a napelemekből fog előállítódni. Azon leszünk, hogy minél gyorsabban, megfelelő minőségben tudjon ez a beruházás  megvalósulni és szolgálhassák az oktatási intézmények érdekeit.