Bővült az Afrikárium kiállítótere


Az Afrikárium kiállítótermei gyarapodtak az elmúlt időszakban, hiszen egy turisztikai pályázatnak köszönhetően a hazai erdők állatfajai is bemutatásra kerülnek. Már elkészült az egyik terem a legismertebb állatpreparátumokkal, beüzemelték a digitális információs eszközt, hamarosan pedig a trófeák is megérkeznek. Várhatóan december elejétől veheti birtokba a nagyközönség is az új tárlatot.

A jól ismert Afrikárium eddig két bemutatóhelyiséggel rendelkezett. Az afrikai állatállomány megismertetése mellett most tovább gazdagodott a gyűjtemény, egy nyertes turisztikai pályázatnak köszönhetően. Ennek egyik eleme a kiállítótermek bővítése, új tartalommal való megtöltése.

Ez a projektelem kb. 21 millió Ft-os költséget jelent a teljes 100, 4 millió Ft-os pályázati támogatásból.  Elsődleges célja a hazai erdők élővilágának bemutatása. Az itthon vadászható fajok közül 11 db kiállítandó vadat szereztek be, létrehoztak egy diorámát – amely egy három dimenziós múzeumi/kiállítási makettet jelent -, továbbá ehhez kapcsolódón interaktív informatikai egységet. Mindezt a Helikon Kastélymúzeum szakmai segítségével.

A kivitelezői, építő munkákat a Sümegi Közszolgáltató Kft. végezte el, az Afrikárium épületegyüttesének eddig használaton kívüli termeit újították fel. Álmennyezetet készítettek, valamint burkolási munkákat végeztek és modern világítórendszert építettek ki. Jelenleg még apró feladatok várnak az önkormányzati kivitelező cégre, többek között az akadálymentesítés, valamint a kiállítandó trófeák felhelyezése.

Ugyancsak ebből a turisztikai pályázatból valósul meg egy 10 km-es tanösvény – amely a Mogyorós-dombtól indul és a város látnivalóit, nevezetességeit felfűzve az Afrikáriumig tart -, valamint a várva várt kilátóterasz. Erre valószínűleg tavaszig várni kell, de az előkészítő munkálatokkal jól haladnak. Impozáns része lesz a Fehérköveknek, jellegzetessége a városnak.

Ezeken az elemeken kívül megvalósul még a Mogyorós-dombon egy látogatóközpont, mely szintén hozzájárul a város turisták által is felkereshető pontjaihoz.