Veszélyes köd


Veszélyes köd

 

Ilyenkor télen sokszor számíthatunk a köd megjelenésére, mely balesetveszélyes helyzeteket teremthet.

A téli időjárás egyik kedvezőtlen jelensége a köd, melynek balesetveszélyes hatásaival számolni kell.  Ennél a veszélyforrásnál elsősorban a sebesség helyes megválasztására, a világítási és előzési szabályok betartására kell felhívni a figyelmet. A legtöbben sajnos nem elég körültekintőek és a sebesség csökkentése nélkül közelítik meg a ködös, ködfoltos területeket, majd ott pánikszerűen fékeznek, meglepve ezzel a mögöttük közlekedőt, akinek ilyenkor már ritkán van lehetősége a megállásra.

Az ilyen jellegű balesetek megelőzhetőek, amennyiben a ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton csökkentik a sebességet. A féklámpa felvillantásával igyekezzenek figyelmeztetni a mögöttük haladókat, kerüljék a hirtelen fékezést!

A látni és látszani elv ezen időszakban is nagyon fontos, így a megfelelő világításról feltétlenül gondoskodjanak, és sűrű ködben gépjárművükön – ha van – használják a ködlámpát! Így talán nem csak a súlyos baleseteket, hanem a kisebb, ám annál több bosszúságot okozó koccanásokat is sikerül elkerülni.

 

Nagy Judit

megelőzési főelőadó

Tapolcai Rendőrkapitányság