“Városépítészeti séták” konferenciája Sümegen


Sümeg volt a házigazdája a konferenciának, melyet két évvel ezelőtt indítottak el a megyei főépítész kezdeményezésére. Hármas célt fogalmaztak meg: a szakmabelieknek, a megyében működő főépítészeknek teret biztosít a tanácskozásra. Sok olyan téma van, amely alkalmas a közös eszmecserére. Ezen a konferencián ilyen volt a településarculati kézikönyv bemutatása. Másrészt fontosnak tartják, hogy nyissanak a társadalom felé, ne belterjes szakmai körré váljanak. Történt is már előrelépés, hiszen részt vettek a tanácskozáson polgármesterek, jegyzők, valamint különböző civil szervezetek képviselői is. Mindezeken túl a Veszprém megyei identitást is erősítik azáltal, hogy célzottan más- más településen tartják ezt a konferenciasorozatot. Várpalota, Pápa, Zirc után idén tavasszal a tanácskozás helyszínéül Sümeget választották.

Végh László polgármester köszöntőjében emlékeztetett, hogy a 255 éve elhunyt Padányi Bíró Mártonnak köszönheti a város mai képét, hiszen ő építtette a püspöki palotát és az ő nevéhez köthető például a Maulbertsch-freskók elkészíttetése is. A hosszú távon gondolkodó városvezetés erre szeretné alapozni a város jövőjét, a turizmus fejlesztését- hangsúlyozta.

Papp Zoltán, a város főépítésze Sümeg jelenéről és jövőjéről tartott előadást. Elmondta, azért vállalta szívesen Sümeg a házigazda szerepét, hogy megmutathassa magát a város. Bár még nem indult be a nagy településfejlesztési dömping, a város hangulata, az emberekhez igazodó léptéke élmény lehet ezúttal a szakmabelieknek is. Előadásában többek között kitért a kompakt város és az okos város kialakításának modelljeire is.

Bővebben a tanácskozásról a Sümeg és Vidéke márciusi számában olvadhatnak majd.