Város Napi díjazottak


Dr. Tölgyesi Józsefet tüntették ki a Kisfaludy Sándor Emlékplakettel a városhoz kötődő pedagógiai munkássága és a helytörténeti értékek publikálása elismeréseként.

Dr. Tölgyesi József a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola docense, főszerkesztő, rektori tanácsadó és több felsőoktatási intézményben meghívott oktató volt. Sümeghez való kötődése 1958-ban kezdődött, ekkor érettségizett a sümegi Kisfaludy Sándor gimnáziumban. Az Öregdiákok Baráti Körén keresztül minden évben biztosítja egy kiemelkedő eredményt elért diák jutalmazását. Kezdeményezője és támogatója volt a sümegi emléktáblák elkészítésének, renoválásának, és több Sümeghez kötődő könyv írója, szerkesztője. A városhoz kapcsolódó gazdag életútjával, példaértékű pedagógiai és közösségi munkásságával Sümeg hírnevét vitte és öregbítette.

 

Ramassetter Vince Emlékplakettet vehetett át Turcsi Péter vállalkozó a munkahelyteremtés területén végzett munkássága, és a városban működő intézményeknek nyújtott önzetlen támogatása elismeréseként.

Turcsi Péter a sümegi Belvárosi Pékség ügyvezetője. A pékség 2000 óta képezi tulajdonát, ahol több mint 20 főnek biztosít munkahelyet. Vállalkozása Sümeg város lakossága és a vidékről érkezők legnagyobb megelégedésére nyújtja szolgáltatásait. A vevők pozitív visszajelzése a legnagyobb elismerés számára. Kiemelt támogatója számos városi és közérdekű rendezvénynek. Szívügyének tekinti, hogy saját erőből hozzájáruljon a közösségi élethez, részese legyen a település által szervezett programoknak. Kellő odafigyeléssel részese nem csak a város gazdasági, hanem kulturális életének is. Kapcsolatépítő, együttműködő képessége, gyakorlati tudása is példaértékű.

Sümeg Városért Emlékplakettet kapott Violáné Németh Andrea pedagógus a közoktatásban végzett kimagasló szakmai munkásságának elismeréséül.

Violáné Németh Andrea 15 éve tanít a Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskolában, hivatásának elkötelezettjeként. Részese volt a kompetencia-alapú oktatás bevezetésének, továbbá a diákok tanulószobai felkészülésének elindítását, szervezését is áldozatos munkájával valósíthatta meg az intézmény. Szaktanári és osztályfőnöki munkája példaértékű, e tanévtől az újonnan alakult osztályfőnöki munkaközösség vezetője. Lelkiismeretesen készíti fel a tanulókat – bevonva a szülőket is – az elméleti és gyakorlati feladatokra, iskolai versenyekre. A tanárnő munkásságára a rátermettség, a sokoldalúság és a tenni akarás a jellemző. Mindig fáradhatatlan, nyitott az újításokra és mindenre, ami az intézmény javát szolgálja. Hosszú évek óta pályaválasztási felelősként is segíti a diákokat, e feladata is átfogja az egész tanévet, melyet hozzáértően, alaposan, hatékony pedagógiai tapintattal végez.

 

Sümeg Városért Emlékplakettet érdemelt ki Remete József vállalkozó, a városi sporttevékenységek felkarolásáért és Sümeg Város Sport Egyesületének nyújtott önzetlen támogatásáért. (Remete József kitüntetését távollétében leánya, Remete Réka vette át.)

Remete József Sümegen alapította meg vállalkozását, a Kisfaludy Étterem és Szálloda tulajdonosaként ismerhetik őt. Tagja az önkormányzat gazdasági bizottságának. Célkitűzései között mindig szerepelt a város idegenforgalmának és gazdasági életének fejlesztése, fellendítése. Vállalkozása, közéleti munkássága mellett évtizedek óta támogatója a sümegi sportnak, különösen nagy figyelmet fordítva a labdarúgó szakosztálynak. Anyagi és erkölcsi támogatása nagyban hozzájárul a sportág működéséhez, a közösség megteremtéséhez. Jelentős érdeme van abban, hogy a sportág érdekei városi szinten érvényre jussanak, a futball társadalmi elismertsége növekedjen. Remete József a város sport és közösségi életének fellendítését, ellátottságát támogató, elhivatott szakmai munkásságával vívta ki Sümeg Város Önkormányzatának elismerését.

 

Sümeg Város Polgármestere – a Jegyző egyetértésével – Sümeg Közigazgatásáért Emlékéremmel ismerte el Németh Istvánné példamutató, több évtizedes közszolgálati tevékenységét.

Németh Istvánné közszolgálati pályája 1959-ben kezdődött adminisztrátorként, majd a sümegi Polgármesteri Hivatal Hatósági Osztályának főeladójaként vonult nyugállományba 1997-ben. Közel 4 évtizedes jogviszonyának ideje alatt mindvégig lelkiismeretesen, legjobb tudása szerint precízen, és a mindenkori jogszabályoknak maximálisan megfelelve látta el anyakönyvvezetői, hatósági igazgatási feladatait, és osztályvezetői helyettesítési munkakörben is kiválóan helytállt. Kitartó szorgalmát, dinamikus hozzáállását, felkészültségét több kitüntetéssel is elismerték. Munkáját nagyfokú empátiával, szociális érzékenységgel végezte. Kollégáival nagyon jól együttműködött az évek alatt, őket segítve végezte feladatait. Megbízható közösségi munkája a mai napig több területen megmutatkozik.

Az oldalt összeállította a Város Napján elhangzott méltatások alapján: Győrfi H. Marianna