Vadveszély: balesetek Sümeg térségében


Vadveszély: balesetek Sümeg térségében

 

A 84. számú főútvonalon az elmúlt hétvégén három olyan közúti közlekedési baleset történt, melyek során személygépkocsi őzet ütött el.

Egy 57 éves szalántai férfi 2017. május 19-én 4 óra körüli időben Uzsa külterületén közlekedett személygépkocsijával, amikor az útmenti fás, bokros területről egy őz ugrott neki a jármű oldalának.

Egy német állampolgárságú 61 éves nő személygépkocsija előtt 2017. május 19-én  9 óra után nem sokkal akart átfutni féktávolságon belül egy őz az úttest másik oldalára. A sofőr az ütközést már nem tudta elkerülni, és gépkocsija elejével elütötte a vadat.

Egy Ausztriából ideérkező 30 éves nő pedig 2017. május 20-án 8 óra körül a 84.es számú főúton a Sümeg és Balatonederics közötti útvonalon ütött el egy őzet járműve elejével.

A balesetekben személyi sérülések nem történtek. A vadbalesetek jellemzően az éjszakai, hajnali órákban következnek be. Az ilyen jellegű közúti közlekedési balesetek elkerülése érdekében hasznos lehet a gépjárművekre vadriasztót szereltetni, amelynek kiválasztásához érdemes szakember tanácsát kérni.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy mindenhol legyenek körültekintőek, ne csak azokon a helyeken, ahol vadveszélyre figyelmeztető táblák vannak. A balesetek többségében az őzek féktávolságon belül kerülnek a járművek elé. Tartsák be a sebességhatárokat és vezessenek az út- illetve látási viszonyoknak megfelelően. Ha szükséges, inkább lassítsanak. Így veszélyhelyzetben nagyobb az esélye annak, hogy meg tudnak állni és egy esetleges ütközés is valószínűleg kevésbé súlyos következményekkel jár.

 

Nagy Judit

megelőzési főelőadó

Tapolcai Rendőrkapitányság