Újabb pályázati siker


A „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” című pályázat elbírálása megtörtént. Sümeg Város Önkormányzata 199 999 599 Ft támogatási összeget nyert a tervek megvalósítására. Ez azt jelenti – többek között – megépül a Flórián téri körforgalom!

A projekt indokoltsága: a beruházás helyszíne nagy forgalmat lebonyolító kereszteződés, melyet a kistérség településein élőkön, a helyi lakosságon, a településen áthaladókon kívül a helyi- és helyközi tömegközlekedési eszközök is használnak. Jelenleg rosszul belátható az útkereszteződés, amely valamennyi közlekedési szereplő számára potenciális veszélyt jelent. A közlekedők csak közúti jelzőtáblák segítésével közlekednek, közúti jelzőlámpa nincs.   Mivel a kereszteződés környékén több olyan intézmény, vállalat (bank, posta, általános iskola, főiskola, üzletház, piac) található, amelyet sokan látogatnak, így rendkívül forgalmas a kereszteződés. A közlekedési vállalat csatolt nyilatkozata szerint megállapítható, hogy naponta közel 100 db induló és közel 100 db érkező, valamint további 70 áthaladó járat használja a csomópontot. A reggeli (7.30-8 óra) és a délutáni órákban is (15.30-16.30 óra) van egy-egy időszak, amikor a kereszteződés kiemelten nagy forgalmat bonyolít le, hiszen a csomópont körül oktatási intézmények, vállalkozások üzemelnek.

A baleseti kimutatások azt mutatják, hogy számtalan esetben gyalogos és kerékpáros is szereplője volt a balesetnek, ezért fokozott figyelmet kell szentelni a gyalogos- és kerékpáros közlekedés biztonságosabb feltételeinek megteremtésére.

A megvalósításra kerülő projekt keretében körforgalom, valamint kerékpárút kerül kialakításra a város központjában.

A kialakításra kerülő körforgalom a belvárosban található 4 utca találkozásánál jön létre (Árpád utca, Kossuth Lajos utca, Petőfi utca, Flórián tér), valamint a közlekedés biztonságának növelése érdekében a körforgalom mellett kerékpárút is kiépítésre kerül. A körforgalom kiépítésével jelentősen növekszik a forgalom biztonsága, mivel az egyirányú forgalom csökkenti a közlekedési konfliktusok számát. Az elsőbbség elvesztése által csökken a sebesség, ezért ez alkalmas a forgalomcsillapítására.

A kialakított körpálya mellett egyirányú kerékpárút vezet körbe, amelynek a használati szélessége 1 m. A kerékpárút hossza 126,5 m. A járdák áthelyezése is megtörténik a kivitelezés során, amely növeli a kereszteződés beláthatóságát mind a gyalogosan, mind a gépjárművel közlekedők számára, amely remélhetőleg a balesetek számának csökkenését eredményezi.

A projekt költségei a kötelező soft elemeken túl a közművek kiváltásának, átalakításának, felújításának költségeit is tartalmazza, valamint a közlekedésbiztonság fokozása érdekében szemléletformáló tevékenységek is megvalósításra kerülnek.