Szerelmetes este az Emlékházban


A Himfy fesztivál előestéjén, Kisfaludy Sándor születésének 245. évfordulója alkalmából a „Szerelmetes estre” invitáltuk az irodalomszerető közönséget.

Rendezvényünk Kisfaludy szerelmeiről, a szerelmi líráról, múzsákról, érzelmes dallamokról szólt.  A Szerelmetes este Végh László polgármester köszöntőjével indult, aki elmondta, hogy a városunk életében, milyen fontos egy olyan programsorozat megszervezése, amely a helyi kulturális értékeken nyugszik. Kiemelte, hogy a Tanai Károlyné közreműködésével, a Városvédő Egyesület és a Kisfaludy Kör adta a méltó ünnep rendezésének ötletét. A város amúgy is kiemelten kezeli a Kisfaludy-kultusz erősítését, hiszen a korának meghatározó alakja Sümegen született és élete nagy részét is itt élte le.

Miklósi-Sikes Csaba a tőle megszokott, kötetlen, történetmesélő stílusával, osztotta meg gondolatait a szerelem költőjéről. Előadásában Kisfaludy szerelmeiről, kalandjairól és a meghatározó asszonyokról szólt, akikről megemlékezett Naplójában is a költő. Kisfaludy szerette az életet és a nőket ez az érzés megjelenik a költészetében is. Nősülése után nyugodt életet élt, imádta  feleségét, Szegedy Rózát – mondta az előadó.

Gondolatait követően Tóth Tamás, egykori polgármester beszélt arról, hogy több éves kutató munka alapján, nagy valószínűséggel, Kisfaludy Sándor verse, a Badacsonyi szüretelő ének egykori dallamára épült Beethoven a IX. szimfóniája fináléja, az Örömóra, ami az Európai Unió mai himnusza. A városunk szempontjából ez egy hatalmas felfedezés, amiről már régóta beszélünk, de talán most jutottunk el oda, hogy szélesebb körben is bemutassuk. Az Anna and the Big Faces Együttes fel is dolgozta ezt a két dallamot.

Az esten Két szerető szív címmel tartott előadást a Badacsonyi Himfy Irodalmi Kör, azt követően pedig az érzelem világába kalauzolták el a vendégeinket a Peregrinus Régizene Együttes tagjai.

A rendezvény kellemes hangulatban telt.